SOS Méditerranée i Médicos Sin Fronteras (MSF) renuncien a continuar navegant amb l'Aquarius per realitzar rescats d'immigrants al Mediterrani, davant dels obstacles que han afrontat, i la primera d'aquestes ONG busca ara un vaixell que pugui reemplaçar-lo.

En un comunicat, SOS Méditerranée va explicar que, "davant dels atacs incessants que han estat objecte el vaixell i la seva tripulació", s'ha vist obligada a prendre aquesta decisió, que espera que almenys afavoreixi "la represa ràpida i duradora de la missió de recerca i de salvament al Mediterrani central".

L'ONG francesa, que va recordar que en els 34 mesos de missió l'Aquarius ha prestat assistència a "prop de 30.000 persones", va subratllar que segueix "plenament compromesa" per tornar al mar "a començaments de 2019".

En concret, va afegir, explora "activament les opcions per a un nou vaixell i un nou pavelló i estudia amb serietat totes les propostes d'armadors que li permetin continuar la seva missió de salvament".

Segons la directora general Sophie Beau, "des de la nostra primera missió el febrer de 2016, les nostres operacions no han estat possibles més que gràcies al suport increïble que rebem de la societat civil".

L'ONG va considerar que la culpa que faci dos mesos que l'Aquarius està amarrat al port de Marsella (sud-est de França) sense poder realitzar missions de rescat és "l'acarnissament d'una campanya política, judicial i administrativa".

En aquells dos mesos, va recordar, i per "múltiples pressions polítiques" se li ha retirat primer la bandera de Gibraltar i després la de Panamà amb què havia navegat, i ara ha de defensar-se d'al·legacions d'haver-se dedicat a una activitat criminal, "acusacions desproporcionades i sense fonament".

Tot això es produeix quan, en el que va d'any, "més de 2.100 persones" han mort a la Mediterrània i moltes han estat interceptades pels guardacostes de Líbia, "que estan avalats per la Unió Europea", va denunciar Beau.