Les autoritats de Finlàndia, Suècia i Lituània investiguen la causa dels danys soferts a dos cables submarins de telecomunicacions del mar Bàltic, sense descartar que pugui tractar-se d'un possible acte deliberat de sabotatge. D'aquesta manera l'ha valorat aquest dimarts el ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius, que ha qualificat l'episodi d'"acció híbrida" i ha rebutjat amb fermesa que es tracti d'un accident. En concret, s'ha produït una ruptura del cable de telecomunicacions C-Lion1, un cable de fibra òptica d'alta capacitat que discorre al llarg de 1.173 quilòmetres i que connecta tot el Bàltic de Finlàndia a Alemanya. La ruptura es va produir a uns 700 quilòmetres de Hèlsinki, al sud-est de l'illa sueca d'Öland, dins de la zona econòmica exclusiva de Suècia, i ha produït un tall del flux de dades. Dies abans, diumenge, va deixar de funcionar de la mateixa manera el cable submarí que uneix Lituània amb l'illa sueca de Gotlandia.

"Ningú creu que aquests cables es tallessin sense voler i tampoc no vull creure en les versions que es tractava d'àncores que casualment van causar danys a aquests cables", ha afirmat Pistorius en declaracions a la seva arribada a la reunió de ministres de Defensa de la Unió Europea (UE) a Brussel·les. En aquest sentit, si bé no ha llançat una acusació directa, ha assenyalat la important amenaça per a la regió que suposa Rússia, immersa en la invasió d'Ucraïna i enfrontada als Estats Units amb unes tensions que no es recorden des de la Guerra Freda.

També la seva companya de gabinet, la ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, ha afirmat que "no pot tractar-se d'una coincidència", i ha suggerit que es podria tractar d'un intent d'intimidació per part de Moscou, encara que de moment Berlín no ha informat de l'obertura de cap investigació. Per la seva part, l'Alt Representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha informat que els estats membres han debatut sobre la qüestió en la reunió entre ministres de Defensa, si bé ha evitat assenyalar Rússia o qualsevol altre possible responsable: "Hem comentat l'incident amb les primeres informacions, però no podem atribuir-lo a ningú. Seria afegir llenya al foc i no és la meva intenció", ha apuntat el cap de la diplomàcia europea.

L'Oficina Nacional d'Investigació de Finlàndia (KRP) ha anunciat aquest dimarts que ha iniciat un estudi del cas conjunt amb Suècia per esbrinar les causes de la ruptura del cable de telecomunicacions C-Lion1. L'operadora, Cinia Oy, controlada per l'Estat finlandès, va alertar aquest dilluns que aquest havia patit una avaria que va provocar el tall del flux de dades. El primer ministre finlandès, Petteri Orpo, prefereix esperar a pronunciar-se fins que concloguin les investigacions, però ha admès que "és cert que s'han produït massa d'aquests incidents" al Bàltic, on el 2022 es va produir un atemptat fins i tot sense aclarir contra el gasoducte rus Nord Stream 2. Les autoritats sueques, per la seva part, també han obert diligències: "La tipificació del delicte és en l'actualitat la de sabotatge. Hi ha una investigació preliminar en marxa en una fase primerenca", va assenyalar en un comunicat, per la seva part, el fiscal suec Henrik Söderman.

Un altre cable de Lituània a Suècia: "No sembla una causa natural"

Els danys al cable entre Lituània i Suècia, operat per l'empresa Telia Lietuva, ja es van detectar diumenge, encara que no van transcendir fins a l'endemà. El cap del Centre Nacional de Gestió de Crisi de Lituània (NKVC), Vilmantas Vitkauskas, ha afirmat aquest dimarts que l'avaria es va produir en un punt geogràficament allunyat dels danys a l'altre cable, per la qual cosa no sembla probable una causa natural. Per això sembla plausible un acte humà o accidental o deliberat, ha dit el president de l'organisme governamental, que ha afirmat que s'està investigant també la possibilitat d'un sabotatge. Sobre l'impacte de l'avaria, ha explicat que aquesta ha reduït la capacitat de transmissió de dades en aproximadament un terç, però que el trànsit ha pogut ser desviat a altres connexions submarines. La Fiscalia General de l'Estat de Lituània també ha obert una investigació, segons han informat aquest dimarts els mitjans d'aquest país bàltic.

No és un cas aïllat

La ruptura del cable C-Lion1 és la tercera avaria d'una infraestructura finlandesa clau en poc més d'un any, després que l'octubre de 2023 es fessin malbé el gasoducte submarí Balticconnector i un cable de telecomunicacions, ambdós entre el país nòrdic i Estònia. Si bé les investigacions encara no han acabat, la hipòtesi més probable és que aquestes ruptures van ser causades per l'àncora del vaixell mercant xinès Newnew Polar Bear, que es dirigia a la ciutat russa de Sant Petersburg. Segons Pequín, va passar de forma accidental. Els mitjans finlandesos especulen que en aquest nou cas també hi pot haver un vaixell xinès implicat. Segons dades de trànsit marítim, a la zona dels danys es movien diversos vaixells els senyals dels quals es van desconnectar al voltant del moment dels fets, entre ells el vaixell de càrrega xinès Yi Peng 3, que abans s'havia aturat en un port rus.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!