El Govern de Sri Lanka ha atribuït els vuit atemptats amb explosius a un moviment islamista local amb ajuda d'organitzacions terroristes estrangeres, en els quals van perdre la vida 290 persones i unes altres 500 van resultar ferides.
Es tracta d'un grup gihadista local, poc conegut, anomando National Thowheeth Jama'ath Nacional (NTJ). Segons el portaveu de l'Executiu, Rajitha Senaratne, comptaven amb l'ajuda d'una "xarxa internacional".
"Nosaltres no creiem que aquests atacs els duéssin a terme un grup de persones confinades en aquest país", ha indicat Senaratne. "Hi va haver una xarxa internacional sense la qual aquests atacs no haurien tingut èxit", ha revelat."Els informes d'Intel·ligència assenyalen que hi ha organitzacions terroristes estrangeres darrere dels terroristes locals. Per tant, el president demanarà l'ajuda d'altres països", ha indicat la Presidència ceilandesa en un comunicat.
la Presidència de Sri Lanka també ha informat que el mandatari del país, Maithripala Sirisena, sol·licitarà ajuda internacional per investigar els vincles estrangers amb la cadena d'atemptats perpetrats Diumenge de Resurrecció.
D'acord amb Ruwan Gunasekera, portaveu de la policia, en les últimes hores s'ha detingut 24 persones en relació amb els atemptats. Set terroristes es van immolar en sis explosions en esglésies i hotels el Diumenge de Pasqua, segons informa el Govern. Afegeixen que els detinguts romanen en custòdia policial.
Atemptats simultanis
Sri Lanka va viure ahir un Diumenge de Resurrecció sagnant quan es van produir sis explosions de forma simultània cap a les 08.45 hora local (02.45 GMT) a tres hotels de luxe a Colombo i també en una església de la capital, una altra en Katana, a l'oest del país, i la tercera en l'oriental ciutat de Batticaloa.
Hores després, una setena detonació va tenir lloc en un petit hotel situat a uns cent metres del zoo de Dehiwala, a uns deu quilòmetres al sud de la capital, i l'última en un complex residencial a Dematagoda, també a Colombo. A més, artificiers de l'Exèrcit de Sri Lanka van fer detonar també diumenge de manera controlada un explosiu localitzat en les proximitats del principal aeroport internacional del país.
Almenys 32 estrangershan mort i 30 més han estat hospitalitzats. Entre els morts hi ha nacionals de Bèlgica, Estats Units, la Xina i el Regne Unit, entre altres països.
A Sri Lanka la població cristiana representa el 7,4 %, mentre que els budistes són el 70,2%, els hinduistes el 12,6 % i els musulmans el 9,7 %, segons dades del cens de 2011. Es tracta del pitjor episodi de violència viscut al país des del final de la devastadora guerra civil, fa una dècada.
Estats Units, en alerta
El Departament d'Estat dels Estats Units ha emès una alerta de viatge aquest diumenge a última que avisa els seus ciutadans que "grups terroristes" continuen planificant atemptats a Sri Lanka i que "poden atacar" una altra vegada objectius com per exemple nusos de transport, centres comercials, hotels i llocs de culte.
Un país majoritàriament budista
Sri Lanka té 22 milions d'habitants. La religió més practicada a Sri Lanka és la budista, amb més d'un 70% de la població. El cristianisme representa al voltant del 7%, darrere de l'hinduisme (més del 12%) i l'islam (gairebé el 10%), segons el cens del 2011.