La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, està decidida a tirar endavant el referèndum. Per aquest motiu, aquest dijous a la nit va signar i enviar una carta a la primera ministra britànica, Theresa May, transmetent-li “el mandat del Parlament escocès”, que dimarts passat va aprovar demanar els poders a Londres per convocar un segon referèndum d’independència.
En la carta, Sturgeon demana que se li transmetin els poders per dur a terme un segon referèndum d'independència, i assegura que espera unes "negociacions constructives" entre Londres i Edimburg, i que comencin "al més aviat possible". Ara bé, alerta que si no és així, s'assegurarà que la voluntat dels escocesos sigui "respectada", i presentarà "al Parlament escocès els passos a seguir per garantir que s’avança cap al referèndum”.
First Minister @NicolaSturgeon in Bute House, Edinburgh, working on final draft of Section 30 letter to Prime Minister Theresa May pic.twitter.com/Blj7jlDpDT
— Scottish Government (@scotgov) 30 de marzo de 2017
"Tinc la ferma voluntat que el mandat del parlament escocès sigui respectat i tiri endavant", insisteix Sturgeon, qui no veu "cap raó" perquè aquest referèndum sigui bloquejat per Downing Street. En aquest sentit, Sturgeon assegura haver "pres nota" de les consideracions de May, que defensa que ara "no és el moment" per fer el referèndum, però subratlla que el termini del Brèxit coincideix amb el que ha plantejat Escòcia.
Per Sturgeon és important que els escocesos que votin estiguin "informats", però recorda que el govern britànic ha dit en diverses ocasions que espera arribar a un acord amb la UE pel que fa a les condicions del Brèxit el març del 2019, un termini que casa amb el calendari escocès. "No tindria sentit" que el govern britànic "s'oposés" al referèndum i a la voluntat dels escocesos i "espero que no sigui així", alerta l'escocesa.
Frustració pel Brèxit
A la carta, Sturgeon també desitja que May tingui “èxit” en les negociacions pel Brèxit, i que es facin realitat les ambicions pel que fa a la futura relació entre el Regne Unit i la UE". "Un bon acord per al Regne Unit és positiu per a Escòcia, sigui quin sigui el futur constitucional que triem", defensa la ministra principal.
Watch First Minister @ScotGovFM @NicolaSturgeon on why she is formally asking for powers to hold a second independence referendum pic.twitter.com/rrg9ruxR6Q
— Scottish Government (@scotgov) 31 de marzo de 2017
Això sí, Sturgeon retreu a May que el govern britànic “ha ignorat” les demandes d’Escòcia i assegura estar “frustrada” per no haver pogut "involucrar-se" en les negociacions abans d'invocar l'article 50 i activar el Brèxit. "La veu de les diverses nacions que componen el Regne Unit ha estat àmpliament ignorada i tots els intents de compromís han estat rebutjats, en la majoria dels casos, sense consulta prèvia", lamenta Sturgeon.
Sturgeon critica que el Regne Unit quedi fora, no només de la Unió Europea sinó també del mercat únic europeu, en contra de la voluntat dels seus votants, i alerta que tindrà "grans conseqüències per a l'economia, la societat i el paper que Escòcia ocupa al món". És per aquest motiu que Sturgeon considera que "els escocesos tenen el dret de decidir el seu propi futur".