La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha promès celebrar un altre referèndum d'independència a Escòcia encara que Londres no ho permeti. "Si hem de defensar la democràcia a Escòcia, hem de construir una nova via per fer-ho. Si és necessari, sense recórrer a la Secció 30 (Llei escocesa). Però ho hem de fer d'una forma que sigui legal", ha assegurat en una entrevista a BBC. D'aquesta manera, comença una nova campanya per a celebrar un referèndum a Escòcia. La líder escocesa ha anunciat aquest dimarts l'inici de la campanya per convocar un segon referèndum sobre la independència de la regió, que espera concretar a finals del 2023. Davant d'aquesta informació, des de la cadena britànica se li va preguntar si amb aquelles paraules ja s'estava posant en marxa formalment la campanya pel segon plebiscit independentista i Sturgeon ha respost amb un rotund "sí". Per la líder escocesa hi ha un "mandat indiscutiblement democràtic" per convocar una segona votació.
La campanya que ha anunciat Sturgeon davant de la BBC i que ampliat aquest matí de dimarts en una roda de premsa a Edimburg, comença amb la divulgació d'una sèrie de documents amb què justifiquen la celebració d'un nou referèndum. El primer document que veurà la llum en les pròximes hores compara la situació d'Escòcia amb altres estats europeus i exposa els beneficis que tindria el poble escocès si passessin a ser un nou Estat. El document s'ha titulat: Més ric, més feliç, més just: per què no Escòcia?.
Un resultat diferent
La primera ministra que ha detallat el motiu darrere dels documents que sostenen els motius pels quals volen tornar a les urnes. "Si el 2014 haguéssim sabut tot el que sabem ara sobre el camí del Regne Unit prendria, estic segura que Escòcia hauria votat llavors pel sí", ha exposat Sturgeon en referència al Brexit. Cal recordar que en el referèndum sobre la permanència del Regne Unit a Unió Europea de l'any 2016, el poble escocès va apostar per continuar sent membres de la Unió. Tanmateix, la seva voluntat va quedar ofegada per la resta del territori anglès.
Els habitants d'Escòcia, ha subratllat la primera ministra, "estan patint els impactes de l'augment del cost de vida, el baix creixement i la desigualtat creixent, les finances públiques restringides i les moltes implicacions d'un Brexit pel qual no votem". "Tots aquests problemes han empitjorat o, més òbviament en el cas del Brexit, han estat causats directament pel fet que no som independents", ha sentenciat.
Sturgeon ha avançat les temàtiques que cobriran la resta de documents: la divisa, els impostos, la defensa, la seguretat social i les pensions, la participació a la UE i el comerç."La conclusió molt clara és que Escòcia estaria molt millor com a país independent", ha sentenciat la primera ministra. Des del govern escocès es pretén que aquest segon referèndum sigui oficialment reconegut.
Creix el suport a l'independentisme
L'any 2014, el 44% dels escocesos van votar a favor de la independència, mentre que el 55% restant es van posicionar en contra. Gairebé deu anys després el context escocès ha canviat radicalment, el Brexit o la covid han sacsejat el país. Durant aquests anys el moviment independentista s'ha anat enfortint i la confiança en Scottish National Party (SNP) d'Sturgeon també. L'actual primera ministra dona el tret de sortida a la seva campanya per tornar a consulta la població sobre el futur del país en un moment en què, lluny dels auguris del 2014, l'independentisme no s'ha desinflat.