La democràcia acabarà imposant-se”. Aquestes han sigut les paraules de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, en el discurs de clausura d'aquest dilluns de la Conferència del Partit Nacionalista Escocès (SNP) en què no s'ha estat d'assenyalar les reticències de Boris Johnson al segon referèndum d'independència.

Ara fa just una setmana, Sturgeon es marcava una data límit per tornar a posar les urnes: abans que acabi el 2023. "Espero que els governs escocès i britànic puguin arribar a un acord, com vam fer el 2014, per permetre que els desitjos democràtics dels habitants d’Escòcia siguin escoltats i respectats", ha demanat. 

EuropaPress - Manifestación independentista escociaManifestació independentista a Bannockburn (Escòcia) el passat 11 de setembre. / Europa Press

L'entesa amb Londres, però, no sembla estar aprop. Des de l'executiu de Boris Johnson s'han mostrat en reiterades ocasions contraris a permetre un segon referèndum d'independència o, si més no, reticents a convocarlo en breus. "Ara no és el moment d'ocupar-nos d'això", rebutjaven de nou ahir des de Downing Street, justificant que els esforços han d'anar ara centrats en combatre la pandèmia i la crisi econòmica.

Un nou escenari pel referèndum d'Escòcia

Sens dubte, la pandèmia de covid-19 ha suposat un trasbals en els plans del govern escocès, també pel que fa a la celebració del segon referèndum que l'SNP portava al programa electoral. La victòria de l'independentisme escocès el mes de maig, quan Nicola Sturgeon va sortir reelegida a només un escó de la majoria absoluta, es va llegir com una clara voluntat del poble escocès de tornar a posar les urnes, encara que només quan la millora dels contagis ho permetés.

EuropaPress - Nicola Sturgeon Primera Ministra Escocia

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, prepara el discurs de la Conferència virtual de l'SNP. / Europa Press

Ara, els nacionalistes escocesos compten amb la col·laboració dels verds – amb qui sumen 72 escons, set per sobre de la majoria absoluta – per tirar endavant el segon referèndum. Durant el discurs d'aquest dilluns, Sturgeon apel·lava a un "esperit de cooperació" amb el govern britànic per fer-ho. "Francament, no depèn del govern de Westminster – que només té sis representants a Escòcia – decidir el nostre futur sense el consentiment de la gent que viu aquí", ha defensat la primera ministra, que creu que la cooperació amb el Regne Unit continuaria després d'una independència com a iguals.

Per ara, però, aconseguir un acord és primordial pel govern d'Sturgeon perquè la legislació escocesa reserva tots els assumptes relacionats amb la unió dels regnes d'Escòcia i Anglaterra al Parlament del Regne Unit. Així doncs, cal que Westminster apliqui l'anomenada  "Secció 30" per cedir al parlament escocès l'autoritat de convocar un referèndum.

Així es va fer el 2014, quan l'aleshores primer ministre David Cameron va permetre que Escòcia votés per primer cop si volia ser un estat independent. Ara, però, el govern de Boris Johnson té una postura més dura i només ha obert la porta a celebrar un segon referèndum si un 60% dels escocesos ho vol

Ha crescut l'independentisme a Escòcia?

Segons la darrera enquesta d'Opinium per SkyNews només un 31% dels enquestats creu que no s'hauria de celebrar un segon referèndum, mentre que un 59% opina que sí. L'enquesta també constata un resultat ajustat en cas de celebrar-se el referèndum, en què l'independentisme guanyaria amb el 51% dels vots al 49% del No (excloent les persones indecises). 

Si es complissin aquestes prediccions, l'opció d'una Escòcia independent sumaria més de 6 punts respecte els resultats del referèndum de 2014, quan el No va guanyar amb el 55,3% dels vots. 

referendum escocia 18 setiembre 2014 / Efe

Recompte de vots en el primer referèndum d'independència d'Escòcia, el 18 de setembre de 2014. / Efe

El descontentament pel Brexit o el darrer augment d'impostos de Johnson podrien ser alguns dels motius que justificarien aquest creixement de l'independentisme. Ara, però, una victòria del Sí comportaria un escenari ben diferent que al 2014. Si fa 7 anys una Escòcia independent quedava fora de la Unió Europea, amb el Brexit seria una possibilitat perquè els escocesos en tornessin a ser membres. “Ara és el moment de renovar la nostra causa i decidir el nostre futur: un futur que és just, verd i Europeu", va defensar el líder de l’SNP a Westminster, Ian Blackford, en la Conferència del SNP on ha quedat clar que l'objectiu dels nacionalistes és sumar suports, acordar el referèndum amb Londres i aconseguir una victòria del Sí.

 

Imatge principal: La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, en el seu discurs de clausura de la conferència del SNP.