El Parlament Europeu i especialment el grup socialista, l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D), s'han vist esquitxats per una presumpta trama de corrupció i blanqueig de capitals vinculada a Qatar. Eva Kaili, socialdemòcrata grega i vicepresidenta del Parlament Europeu, va ser detinguda aquest divendres per les autoritats belgues, juntament amb el seu company italià, Francesco Giorgi, que treballava com a assessor parlamentari a l'Eurocambra en l'àmbit dels Drets Humans. Tres italians més també van ser arrestats. Es tracta de l'exeurodiputat socialdemòcrata Pier Antonio Panzeri, fundador de l'ONG 'Fight Impunity', que lluita contra "la impunitat de greus violacions dels drets humans i crims de lesa humanitat"; el secretari de la Confederació Europea de Sindicats i recentment escollit secretari general de la Confederació Sindical Internacional (CSI), Luca Visentini; i Niccolo Figa-Talamanca, secretari general de l'ONG 'No Peace Without Justice', que treballa per "la protecció i promoció dels drets humans, la democràcia, l'estat de dret i la justícia internacional". 

Tots els detinguts han declarat aquest dissabte davant el jutge belga Michel Claise, responsable del cas, que decidirà diumenge si els deixa o no en llibertat, segons ha informat un portaveu de la Fiscalia Federal de Bèlgica a EFE. També han hagut de declarar la dona i la filla de Panzeri, Silvia Panzeri i Maria Colleoni, que van ser arrestades divendres a la nit a Itàlia. 

Les autoritats belgues van escorcollar les oficines dels detinguts i 16 domicilis aquest divendres, i van requisar material informàtic, telèfons mòbils i 600.000 euros en efectiu, que presumptament s'haurien trobat a casa de Panzeri. El mitjà belga L'Echo ha informat aquest dissabte que al domicili de Kaili també s'han trobat "bosses plenes de bitllets" i que s'ha detingut el seu pare perquè se'l va trobar "en possessió d'una maleta plena de diners en efectiu" i preparat per fugir. 

Eva Kaili, suspesa de les funcions de vicepresidenta

En conèixer-se aquestes informacions, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola ha decidit "suspendre amb efecte immediat tots els poders, deures i tasques delegades sobre Eva Kaili en la seva capacitat com a vicepresidenta del Parlament Europeu", segons ha declarat un portaveu de la cambra. Anteriorment, Metsola s'ha pronunciat a través de Twitter sobre el gran escàndol que ha esclatat a Brussel·les. Ha assegurat que l'Eurocambra es manté "ferma contra la corrupció" i ha confirmat que cooperarà amb "les autoritats policials i judicials pertinents", malgrat que ha afirmat que no pot comentar res sobre les investigacions. 

Tuit de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola

Pier Antonio Panzeri, presumpte líder de la trama de corrupció

La justícia belga havia iniciat una investigació el passat juliol davant les sospites de suborns per part d'un "estat del Golf Pèrsic" a "persones amb una posició política o estratègica rellevant al Parlament Europeu" per poder "influir en les decisions econòmiques i polítiques" de l'Eurocambra. Tot i que no es va especificar a quin país es referia, els mitjans belgues Le Soir i Knack, van confirmar que es tractava de Qatar.

Aquests mitjans també han assegurat que Panzeri és el principal objectiu per als investigadors perquè consideren que ha estat "el líder de l'orquestra" en aquesta trama de corrupció. Panzeri va ser eurodiputat entre 2004 i 2019 i durant una dècada va treballar en el comitè d'afers Exteriors. A partir de l'any 2014 va unir-se al subcomitè de drets humans, que va arribar a presidir entre 2017 i 2019. En aquest sentit, l'abril del 2019 va situar a Qatar com un "referent" en la protecció dels drets humans. També va ser membre de dos grups, un sobre integritat, transparència, anticorrupció i crim organitzat i un altre sobre els drets LGTBI. 

Els socialdemòcrates, "consternats"

La socialdemòcrata Eva Kaili va ser suspesa aquest divendres del grup parlamentari S&D i també ha estat expulsada del Pasok-Kinal, el partit socialista grec al qual pertanyia. Un membre del Pasok ha assegurat a AFP que dins el partit hi ha pressions perquè Kaili renunciï al seu escó al Parlament Europeu, però que de moment aquesta no ho vol fer perquè "sap que suposaria un aixecament de la seva immunitat parlamentària". 

El grup S&D ha reaccionat a l'escàndol en una carta remesa als citats Knack i Le Soir en la qual els socialistes han assegurat que estan "consternats" per les denúncies de corrupció, respecte a la qual han afirmat tenir "tolerància zero". En aquest sentit, han demanat que fins que no s'aclareixi la naturalesa d'aquesta presumpta trama de corrupció "se suspenguin tots els expedients i votacions plenàries relacionades amb els Estats del Golf, en particular la liberalització de visats i les visites previstes". 

Sospites sobre la relació entre l'Eurocambra i Qatar

Els socialistes es refereixen a la proposta de permetre que els ciutadans de Qatar puguin entrar a la Unió Europea sense visat. Aquesta va ser aprovada a inicis d'aquest mes de desembre per la comissió de Llibertats del Parlament Europeu i està pendent de ser aprovat pel ple de l'Eurocambra abans de passar a negociacions amb el Consell de la UE. 

Les detencions i el descobriment d'aquests possibles suborns han aixecat sospites sobre qüestions relacionades amb Qatar. Els visats en serien un exemple, però també altres qüestions com ara la resolució del Parlament Europeu sobre la situació dels drets humans a Qatar en el context de la celebració de la Copa del Món de Futbol al país. Una resolució en la qual l'Eurocambra "dona suport als esforços recents de Qatar per millorar les condicions i els drets dels treballadors, que la comunitat internacional ha plantejat, però demana la plena implementació de les reformes adoptades".

Vist amb perspectiva crida l'atenció la defensa del país que la vicepresidenta Kaili va fer a la seu parlamentària, en un discurs on va afirmar que Qatar era "innovador" i que estava patint "bullying" per part d'Occident. També han apuntat al fet que tant Kaili com Visentini, cap de la CSI, es van reunir amb el ministre de Treball de Qatar, Ali bin Smaikh Al Marri.