De la mateixa manera que existeixen diversos calendaris, també hi ha diverses maneres de comptar els anys. No tot el món compta l'edat de la mateixa manera, en alguns països quan un nadó neix es considera que ja té un any. Aquest és el mètode que es manté vigent en dos Estats a l'Àsia: Taiwan i Corea del Sud. Tanmateix, aquesta curta llista està a punt de perdre un participant. Corea del Sud ha decidit deixar enrere aquesta manera de comptar, la mesura es posarà en pràctica a l'administració a partir del juny de 2023. És a dir, en adaptar-se al sistema internacional, tots els sud-coreans rejoveniran un i, fins i tot, dos anys.
Fins ara, els ciutadans de Corea del Sud podien comptar els anys que tenien per dues vies: l'edat internacional i l'edat coreana. Aquesta darrera està a punt de desaparèixer, però com funcionava? La base és: tots els nadons neixen tenint un any, fins i tot dos, si aquests han nascut al mes de desembre, ja que aquells nadons compleixen dos anys només en unes setmanes (l'any amb què neixen i el que guanyen l'1 de gener). És a dir, si segons, l'edat internacional tens 20 anys, amb l'edat coreana en tindries 21 o 22, depenent del mes. A més, dels anys amb què ja neixen, tots els habitants sumen un any en arribar l'1 de gener.
Orígens d'aquesta manera de comptar anys
Els orígens d'aquesta pràctica són complicats d'establir. Segons explica The Guardian, per una banda, el fet de comptar un any des del naixement s'atribueix a què es compta el temps que el nadó passa a l'úter, temps que s'arrodoneix de nou mesos a 12. També hi ha qui vincula això al fet que els sistemes numèrics més antics a l'Àsia no comptaven amb el número zero. Pel que fa al fet de sumar un any cada 1 de gener, es relaciona amb l'ús del cicle del calendari xinès de 60 anys.
Aquí comencen les suposicions més arriscades, ja que s'intueix que antigament l'accés a calendaris era limitat, de manera que se suposa que es va tendir a ignorar el dia de naixement. Així doncs, simplement se sumava un any el primer dia del calendari lunar. Una pràctica que ha continuat al llarg dels segles i que s'ha adaptat fins ara, que sembla tenir els dies comptats.
Gran acceptació del canvi a Corea del Sud
Si bé des de l'any 1962 el mètode oficial a l'administració sud-coreana per comptar els anys és l'edat internacional, la coreana també és molt comuna, de manera que tot plegat generava certs embolics. Malgrat tot, cal recordar que és una tradició i tret cultural i deixar enrere aquesta mena d'especificitats no és senzill. Tot i això, el consens en la població sud-coreana ha estat majoritari. Segons recull El País, una enquesta del govern mostra que el 80% dels participants es mostraven a favor d'unificar el sistema de còmput d'edat.
Es tracta d'una de les promeses electoral que va fer l'actual president, Yoon Suk-yeol, durant la campanya electoral. "La revisió té com a objectiu reduir costos socioeconòmics innecessaris perquè persisteixen les disputes legals i socials, així com la confusió a causa de les diferents maneres de calcular l'edat", va assegurar al Parlament Yoo Sang-bum, membre del partit al govern, segons recull The Guardian. La Cambra sud-coreana va aprovar fa uns dies aquesta proposta exposant que "resoldria la confusió social causada per l'ús mixt dels càlculs d'edat i els efectes secundaris que se'n deriven".