Sud-àfrica mou fitxa. El país africà, que va viure una de les mostres més flagrants de violència contra els drets humans del segle XX en forma del sistema d'apartheid, ara ha decidit liderar l'estratègia judicial contra Israel per la seva guerra a la Franja de Gaza. El govern de Sud-àfrica ha acusat el país sionista aquest divendres davant la Cort Internacional de Justícia, el principal òrgan judicial de les Nacions Unides, per presumptes crims de genocidi comesos durant la seva guerra a Palestina. "S'ha presentat davant la CIJ una sol·licitud en la qual se sol·licita a la cort que declari amb urgència que Israel incompleix les seves obligacions amb la Convenció per a la prevenció i sanció del delicte de genocidi i ha de cessar immediatament tots els actes i mesures que infringeixin aquestes obligacions", ha assenyalat el Ministeri de Relacions Exteriors i Cooperació sud-africà en un comunicat.
Com a Estat signant d'aquesta convenció contra el genocidi, Sud-àfrica considera que "té l'obligació d'impedir" que ocorrin aquest tipus de matances, ha afegit. En la presentació d'aquesta sol·licitud, el país africà va defensar el moviment perquè les accions d'Israel a la Franja de Gaza "tenen la intenció de provocar la destrucció d'una part substancial del grup nacional, racial i ètnic de Palestina". "Els actes en qüestió inclouen la matança de palestins a Gaza, causar-los danys físics i mentals greus, i generar unes condicions de vida calculades que provoquin la seva destrucció física", continua el text.
Abans de prendre aquesta mesura, recorda el comunicat, Sud-àfrica va declarar "repetidament" que "condemna tota violència i els atacs contra tots els civils, inclosos els israelians", en referència als atacs perpetrats per la milícia palestina Hamàs el 7 d'octubre en territori israelià. A més, el país també ha demanat en diverses ocasions un alto el foc "immediat permanent", així com "la represa de les converses que acabaran amb la violència que neix de l'ocupació bel·ligerant i continuada de Palestina". En gairebé tres mesos des de la darrera escala de la guerra, Israel ja ha mort més de 21.000 persones a la Franja de Gaza —la majoria d'elles dones i infants— i ha arrasat completament el territori.
Apartheid a Sud-àfrica i a Palestina
Ja el novembre passat, el president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, va anunciar que el seu país demanaria a la Cort Penal Internacional (CPI) que investigués els abusos d'Israel en la seva guerra a la Franja de Gaza, després de lamentar "un càstig col·lectiu sense precedents en la història". La CPI, a diferència de la CIJ, no forma part de les Nacions Unides, i té personalitat jurídica internacional amb seu a La Haia, als Països Baixos. L'Executiu de Sud-àfrica ha estat històricament un ferm defensor de la causa palestina i el partit governant, el Congrés Nacional Africà (CNA), sovint ha comparat les polítiques d'Israel a Palestina amb el règim segregacionista de l'apartheid, que va allargar-se durant gairebé mig segle, fins al 1994.