Els enfrontaments entre l'exèrcit de Sudan i la principal força paramilitar del país ha deixat més de 500 morts i més de 4.000 ferits. Hi ha hagut enfrontaments a diversos llocs de la capital del país, Khartum i altres ciutats. 

❌ Sudan, l'altre conflicte que pot provocar patiment durant anys
 

❌ Sudan: què està passant i per què ara?
 

Per què hi ha enfrontaments a Sudan?

Els enfrontaments han petat just en una lluita de poder entre les dues faccions principals del règim militar de Sudan. Els paramilitars de les Forces de Suport Ràpid (RSF, per les seves sigles en anglès), una col·lecció de milícies, segueixen a l'exsenyor de la guerra Gen Mohamed Hamdan Dagalo, conegut com a Hemedti.

Qui lluita contra qui?

La lluita pel poder té les seves arrels els anys abans de l'aixecament del 2019 que va fer caure el governant dictatorial Omar al-Bashir, que va construir formidables forces de seguretat que deliberadament es van enfrontar entre si. 

Fa temps que hi havia sobre la taula un esforç per fer la transició cap a un govern democràtic liderat per civils. Aquest, però, va fracassar després de la caiguda de Bashir, un enfrontament que semblava inevitable, i els diplomàtics a Khartum van advertir a finals del 2022 que tenien por d'un brot de violència. Malgrat que el conflicte hagi sorgit ara, ja fa setmanes que s'arrossegava una tensió creixent. 

Què està passant amb les evacuacions?

El fet que ningú s'esperés que el conflicte escalaria tan de pressa ha deixat estrangers, incloent-hi diplomàtics i treballadors humanitaris al país. Alguns països com Regne Unit, Estats Units, França, Alemanya, Itàlia, Grècia, Egipte, Aràbia Saudita i els estats del Golf han tancat ambaixades. 

Normalment, les evacuacions es fan majoritàriament per transport aeri i a través del Port Sudan, al mar Roig, que es troba a uns 800 quilòmetres de la capital. Malgrat tot, han estat complicades perquè els aeroports han estat escenaris de batalles. 

Hi ha hagut treves?  

Aquest dijous, Khartum vivia el tercer dia de treva pactada, enmig d'explosions provocades per bombardejos. El tercer i últim dia de treva acordada entre l'exèrcit i el grup paramilitar no s'ha acabat de respectar, ni a la capital ni altres regions del Sudan. Divendres es va informar d'un intent d'allargar també l'alto el foc per poder continuar amb les evacuacions. Cal recordar que el conflicte va escalar el passat dia 15 d'abril. Segons ha detallat l'agència Efe, s'haurien vist columnes de fum negre i s'haurien sentit diverses explosions i armes antiaèries. 

És possible una transició democràtica?

El Sudan es troba en una regió volàtil que rodeja el Mar Roig, la regió del Sahel i la Banya d'Àfrica. La seva ubicació estratègica i riquesa agrícola han portat tensions i jocs de poder regionals. El diari britànic ja assenyala que aquests fets dificulten les possibilitats de transició exitosa cap a un govern dirigit per civils. 

Tal com destaca El Clarín i altres mitjans com The Independent, la revolució va iniciar al Sudan un procés de transició i va instaurar un govern civil al qual Hemedti va prometre lleialtat. Tot i això, dos anys després, el 2021, el paramilitar provocava un cop d'Estat amb el cap de l'Exèrcit, Abdelfatah al Burhan, i es convertiria en el vicepresident del Consell Sobirà, l'òrgan executiu del país. Però la pressió internacional contra un país aïllat i ple de sancions va acabar per posar els militars entre l'espasa i la paret, iniciant així una sèrie de converses per restablir el govern civil. El resultat final, el clima de tensió i violència actual.

 

Imatge principal: vehicles medicalitzats de l'exèrcit alemany a Khartum / Efe