El Servei Sísmic Nacional suec ha detectat explosions a prop dels gasoductes Nord Stream 1 i 2, on aquest dimarts s'ha trobat fugues per les quals Suècia i Dinamarca han declarat l'emergència energètica. És per això que pren força la tesi del sabotatge, ja que les explosions submarines en el mar Bàltic han quedat registrades poc abans de l'aparició de les inusuals fuites. És veritat que encara no s'han aclarit les causes, però estan envoltades de sospites de boicot en el govern danès. En canvi, Rússia s'ha limitat a expressar la seva "alarma" per la qüestió.
La Direcció General d'Energia de Dinamarca ha elevat el nivell d'emergència en els sectors elèctric i gasístic després que s'hagin detectat tres fugues en els gasoductes russos Nord Stream 1 i 2. Les autoritats daneses han informat inicialment d'una fuita en el Nord Stream 2, ubicada en aigües daneses del mar Bàltic. Després han parlat de dues fugues més en el Nord Stream 1: una en aigües daneses i una altra en aigües sueques, a prop de l'illa de Bornholm. La primera ministra danesa, Mette Frederiksen, ha expressat la seva "estranyesa" per la coincidència de tres fuites en dos gasoductes i alhora. És a dir, ha posat sobre la taula la tesi del sabotatge.
Brussel·les es nega a especular sobre el sabotatge
Els dos gasoductes estan fora de servei. Fa setmanes que el Nord Stream 1 està aturat, ja que Rússia al·lega una suposada fuga d'oli a l'única estació compressora russa que encara operava. D'altra banda, el Nord Stream 2 mai ha arribat a funcionar: Alemanya en va suspendre el procés d'aprovació, poc abans de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna. En aquest sentit, el Ministeri d'Economia alemany ja havia informat d'anomalies als gasoductes aquest dilluns. Una informació confirmada aquest dimarts per part de Nord Stream AG, la gestora de la infraestructura amb seu a Suïssa. En aquest cas, ha assenyalat "una caiguda de la pressió" en ambdós gasoductes.
La Comissió Europea s'ha negat a "especular" sobre els possibles sabotatges. El motiu? No disposar encara d'elements que permetin conèixer el motiu dels problemes. "No especularem sobre si és sabotatge o no. No tenim informació sobre els elements per determinar quina és la raó de les fugues", ha dit el portaveu en cap de l'executiu comunitari, Eric Mamer. Però això ho ha dit abans que Suècia hagi detectat explosions submarines en el mar Bàltic, prèvies a l'aparició de les inusuals fuites en els gasoductes russos Nord Stream 1 i 2. Cal tenir en compte que Rússia ha frenat l'exportació de gas a Europa fins que no s'aixequin les sancions econòmiques per la invasió d'Ucraïna.