El govern de centredreta suec, en mans d'Ulf Kristersson, ha presentat un pla per incrementar el pagament que s'efectua als migrants que abandonin el país de forma voluntària per tornar als seus països d'origen. Els suecs podrien arribar a les 350.000 corones sueques, és a dir, uns 30.000 euros. La mesura s'ha presentat pel ministre de migració, Johan Forssell, a Estocolm, acompanyat de la resta de partits de la coalició de Moderats, Cristianodemòcrates i Liberals, així com dels ultradretans Demòcrates Suecs (SD), que donen el seu suport al govern. "Pot ser que percebin que la vida a Suècia no hagi sortit com volien, que estiguin embussats i alienats o que siguin més grans i vulguin tornar al país del qual van venir originalment", ha dit Forssell en relació amb els destinataris del pla.
Entrada en vigor el 2026
L'executiu suec no té un objectiu numèric concret en relació amb el nombre de migrants que podrien abandonar Suècia en funció d'aquesta mesura, que podria entrar en vigor a partir del 2026. Els pressupostos d'aquest any assignaran 1.400 milions de corones sueques per a aquest pla (l'equivalent a 122 milions d'euros), cosa que implicaria que 4.000 individus poden rebre la quantitat màxima estipulada. En l'actualitat, els migrants que tornin de manera voluntària als seus països des de Suècia poden optar a un pagament de 10.000 corones sueques (870 euros) per adult i a la meitat d'aquesta suma per nen, però segons Forssell pràcticament ningú està fent ús d'aquesta oportunitat. "Aquesta ajuda existeix des de 1984, però és poc coneguda, és mínima i poca gent la utilitza", ha comentat Ludvig Aspling, un diputat d'SD, durant la conferència de premsa en la qual es van presentar les noves mesures de política migratòria. Segons Aspling, un augment de l'ajuda podria atreure a diversos centenars de milers de migrants que estan aturats o que depenen de les ajudes socials.
A través d'un comunicat, el ministre de Migracions, Johan Forssell, ha apuntat que "estem fent nous passos en la reorientació de la política migratòria". El país nòrdic va ser durant dècades vist com una "superpotència humanitària", però amb els anys ha tingut dificultats per integrar a molts dels seus nouvinguts. Per poder sol·licitar l'ajuda, els migrants han de trobar-se a Suècia de manera legal i comptar un permís de residència vàlid, ja sigui per raons de treball, familiars o de protecció internacional. Un informe encarregat pel govern i publicat a l'agost va desaconsellar augmentar significativament aquest incentiu, en considerar-lo poc eficaç respecte al seu cost. En paral·lel, el govern suec va anunciar el mes passat que l'objectiu és que el nombre de persones que abandonen Suècia hauria de superar al nombre d'immigrants el 2024, per primera vegada en més de mig segle.