El tancament total a la regió de l'Alt Karabakh continua. El corredor, l'única via d'entrada i sortida, continua tancada i de tot plegat, ja en fa gairebé un mes. Un fet que fa créixer el temor de la precària situació humanitària que fa trontollar l'acord de pau negociat per Moscou ara fa dos anys que va posar fi a una guerra per la regió. L'estat dels supermercats és desolador, amb prestatges buits, falten productes frescos i també medicaments. El periodista Marut Vanyan, que viu a la regió, ha experimentat la falta de medicaments. A causa d'un problema de fred o al·lèrgia se li han inflat els dits i el metge li ha prescrit unes pastilles que no es poden trobar a les farmàcies, que no s'han pogut abastir des de fa setmanes.
It’s Christmas still as the first ❄️ fallen today in #NagornoKarabakh pic.twitter.com/gQOlQOVRQC
— Marut Vanyan (@marutvanian) January 8, 2023
My fingers looks like boiled sausages coz of cold/allergy.
— Marut Vanyan (@marutvanian) January 7, 2023
Doctor prescribed 2 💊.
Hopefully, you will find at the ⚕️.
Wasn't. "I walk around pharmacies myself to buy for the Hospital what left as a substitute", - says doctor.
Good morning from #NagornoKarabakh pic.twitter.com/yiuJ1qhsGt
També és desoladora la cua per aconseguir sucre als supermercats. El 29 de desembre, el primer ministre armeni, Nikol Pashinyan, va criticar el contingent rus de manteniment de la pau estacionat a la carretera, conegut com el corredor Laçın, per no restablir el flux de béns i persones dies després que manifestants ambientals recolzats pel govern d'Azerbaidjan instal·lessin un campament a la carretera. “Armènia és un ferm partidari de les forces de pau russes a l'Alt Karabakh”, va dir Pashinyan durant una sessió del govern. “Però és inacceptable per a nosaltres que s'estiguin convertint en un testimoni silenciós de la despoblació de la regió”.
This is how people can be humiliated for half a kilo of sugar. Stepanakert, #NagornoKarabakh. Day 28? pic.twitter.com/TobPHMQPEd
— Marut Vanyan (@marutvanian) January 8, 2023
Les autoritats de l'Alt Karabakh creuen que Bakú bloqueja la regió amb un propòsit clar. "Demana el control total. Ells volen això. Han fet reportatges i estudis sobre els problemes ecològics de la regió, volen denunciar d'alguna manera que no és viable o no som viables per tallar-nos les ales", explicava aquesta mateixa setmana el ministre d'Exteriors de l'Alt Karabakh, David Babayan, en conversa amb ElNacional.cat. "Un dels propòsits és pressionar-nos a nosaltres, la nostra república. Generar una execució de la nació. Aquesta és la més important. Volen reformar, canviar. I això pot portar conseqüències". I exposava que: "Estan fent el mateix que feien els nazis. Tothom hi perd".
El paper que juga Rússia a l'Alt Karabakh
El Kremlin va ser signatari de l'acord tripartit que va posar fi a la Segona Guerra de Karabakh el novembre de 2020. Aquest acord va posar el corredor Laçın de cinc quilòmetres sota el control de les forces de pau russes, “la qual cosa assegurarà la comunicació entre l'Alt Karabakh i Armènia”. Ara, els subministraments s'estan esgotant després de gairebé tres setmanes sense enviaments regulars, i les tropes de Moscou no han fet cap intent per treure els manifestants de la carretera.
"Per què han estat incapaços de parar aquesta acció?", es preguntava Babayan. "No tenen un mandat correcte. No poden disparar. No poden fer res, aquestes forces no tenen el mandat. En aquest sentit, la comunitat internacional hauria de donar-los aquest mandat. Allà només hi ha alguns soldats, són pocs. Estava organitzat per l'Estat, van portar algunes persones de Bakú. Necessitem que augmenti el nombre de soldats per garantir la pau a la zona".
Més de 29 dies de bloqueig a l'Alt Karabakh
El bloqueig va començar el matí del 12 de desembre, quan un grup d'azerbaidjanesos d'organitzacions ambientals afiliades al govern va aturar el trànsit a la carretera que connecta l'Alt Karabakh amb Armènia, citant pràctiques mineres il·legals al territori. El camí, conegut com el corredor Laçın, és l'únic camí que connecta Karabakh amb el món exterior. Soldats del contingent rus de manteniment de la pau són a Karabakh des del 2020 i la missió del qual inclou protegir la seguretat del corredor. Aquests eren al lloc dels fets, però no van poder reobrir la ruta.
És la pressió més seriosa aplicada fins ara sobre la població civil del territori, ja que Bakú ha estat emprant diverses palanques de pressió per aconseguir que el govern armeni signi un acord que restauraria el control d'Azerbaidjan sobre el territori, que va perdre davant les forces armènies en una guerra a la dècada de 1990.