Supervivents d'Auschwitz i representants de més de 50 països han commemorat aquest dilluns, en l'antic camp d'extermini nazi, el 75è aniversari del seu alliberament amb una cerimònia protagonitzada pels expresoners que han demanat a la comunitat internacional que, malgrat el pas del temps, mai no s'oblidi ni l'Holocaust ni el que allà va passar.
El sol gairebé primaveral que brillava sobre Auschwitz poc té a veure amb l'escenari d'intens fred i neu que van relatar els soldats soviètics que van arribar fins als reixats d'Auschwitz-Birkenau el 27 de gener de 1945 per alliberar els milers de presoners que, abandonats a la seva sort pels alemanys, esperaven famèlics l'arribada de la seva última hora.
"Sentíem trets propers al camp i sabíem que aviat vindrien les tropes alliberadores, encara que el veritable alliberament no va arribar fins a temps després, quan aconseguim interioritzar el succeït i ser conscients que el malson havia acabat", ha assegurat Batsewa Dagan, una de les supervivents que han relatat la seva experiència.
Els autèntics protagonistes
Han estat els supervivents els autèntics protagonistes d'aquesta cerimònia que s'ha mantingut el més allunyada possible de qualsevol ús polític, segons els responsables del museu-memorial d'Auschwitz. A la cerimònia han assistit prop de 200 expresoners, molts d'ells abillats amb el mocador amb ratlles blaves i blanques propi del camp. Entre ells la supervivent Elza Baker, que malgrat la seva paràlisi parcial ha pres la paraula per "exigir" els mandataris assistents que la memòria d'Auschwitz no es perdi.
"Tot comença amb passos que al principi poden passar desapercebuts, fent que una comunitat sigui infravalorada, discriminada en petites coses, per ser a poc a poc apartada fins a acabar desterrada en guetos, camps de concentració i morir en cambres de gas", ha afirmat el supervivent lituà Marian Turski.
Turski ha descrit l'antisemitisme que es vivia a Alemanya i en altres països durant els anys previs a la II Guerra Mundial: "Auschwitz no va ser una cosa que va succeir de sobte, que va sorgir del no-res, sinó que va néixer d'un procés llarg d'odi que va anar estenent-se fins a degenerar en aquest assassinat massiu".
"Si això va poder passar llavors, això vol dir que podria tornar a passar. No ho permetem, vetllem per protegir a les minories i no siguem indiferents davant dels abusos comesos contra els més febles", va dir.