El Tribunal Suprem dels EUA ha decidit donar una immunitat parcial a Donald Trump en el cas de l'assalt al Capitoli, segons informa aquest dilluns l'agència Efe. L'alt tribunal ha determinat que els seus actes "oficials" com a mandatari estan protegits, però no els "no oficials".
"Un expresident té dret a immunitat absoluta davant d'un procés penal per accions dins de la seva autoritat constitucional concloent", però "no hi ha immunitat per a actes no oficials", diu el text que resumeix l'opinió que han consensuat els membres del tribunal, per 6 vots contra 3, els de les jutgesses progressistes.
Aquest dictamen endarrerirà presumiblement el judici que hi ha en contra de Trump a Washington per càrrecs federals de subversió electoral pendents. Trump ha rebutjat la decisió d'un tribunal federal d'apel·lacions que al febrer va trobar que Trump no gaudia d'immunitat per presumptes delictes que va cometre mentre encara era president per revertir els resultats de les eleccions presidencials del 2020, que va guanyar el demòcrata Joe Biden, actual president.
Una victòria per al republicà
Aquesta novetat en aquest front judicial implica una victòria per al republicà. S'entén que després d'això podrà evitar comparèixer davant d'un altre tribunal abans de les eleccions del 5 de novembre, quan s'enfronti al contrincant demòcrata. Trump ja va estar algunes setmanes aquest 2024 en un tribunal a Nova York per un procés pel qual s'ha convertit en el primer expresident de la història dels Estats Units a ser declarat culpable d'un delicte penal. Se'l va declarar culpable de falsificació de registres comercials que estaven relacionats amb el pagament per comprar el silenci de l'actriu porno Stormy Daniels.
Aquest darrer cas sobre la immunitat davant el Suprem el va motivar un tribunal federal de la capital nord-americana. Allà un gran jurat li va imputar l'agost del 2023 tres càrrecs penals per intentar revertir els comicis que va perdre davant del seu contrincant Biden el 2020 i instigar l'assalt al Capitoli del 2021. L'assalt es va produir quan estava prevista la certificació dels resultats electorals.
La defensa de Trump va sol·licitar l'anul·lació del judici al·legant que gaudeix d'immunitat per haver estat president quan van passar els fets. No obstant això, tant la jutgessa encarregada del cas a Washington D.C. com posteriorment un tribuanal d'apel·lacions van desestimar aquestes peticions, per la qual cosa Trump va elevar l'assumpte al Suprem, que el va estudiar durant una vista judicial a l'abril.
Si bé no consta a la Constitució ni a les lleis, els presidents dels Estats Units en actiu han gaudit històricament d'una immunitat absoluta davant processos judicials relacionats amb les seves funcions per evitar una violació a la separació entre el poder executiu i el judicial.
La defensa de Trump ha volgut fer aquesta doctrina legal un pas més enllà, al·legant que els expresidents continuen gaudint d'immunitat penal per actes comesos durant el seu mandat. Tot i això, la Fiscalia defensa que Trump no pot estar per sobre de la llei.