El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) de Veneçuela ha demanat aquest divendres al Consell Nacional Electoral (CNE), l'òrgan rector de les eleccions al país, les actes d'escrutini de les presidencials del 28 de juliol, com a part d'una investigació per "verificar i certificar" el resultat oficial d'aquests comicis, que van donar la victòria al president Nicolás Maduro per a un tercer mandat entre una gran polèmica per les acusacions de frau per part de l'oposició. Segons la sentència, el CNE té tres dies per lliurar a la sala aquests documents, a més de l'"acta d'adjudicació i l'acta de proclamació" de les eleccions.
Així mateix, el tribunal, compromès "amb la pau i la democràcia", sol·licita al CNE "tots els elements" que provin "l'atac cibernètic denunciat contra el sistema informàtic" de la institució, que va representar un "impediment a l'oportuna transmissió dels resultats electorals", apunta la sentència. Paral·lelament, aquest dissabte hi ha convocades manifestacions per part del chavisme i de l'oposició, cada una per reivindicar les seves respectives "victòries" electorals, en la qual es preveu com una nova jornada de tensió als carrers.
Aquest divendres, els candidats, a excepció del capdavanter de l'oposició majoritària, Edmundo González Urrutia, van assistir a una compareixença convocada per l'alt tribunal veneçolà —presidit per la chavista Caryslia Rodríguez—, en la qual es va instar "tots els subjectes intervinents" a acatar la sentència que s'emanarà, en un termini encara sense especificar, sobre la revisió del resultat. Rodríguez va explicar que aquesta audiència responia al recurs d'empara demanat per Maduro, pel qual la Sala Electoral del tribunal es compromet a "investigar, verificar i certificar, de manera inequívoca i il·limitada, els resultats d'aquests comicis". L'opositor González Urrutia, que assegura haver guanyat, va explicar que no va assistir al TSJ "en defensa de la voluntat popular expressada, de manera contundent, el passat 28 de juliol, i per evitar que aquesta voluntat sigui desconeguda".
El món, expectant
Amb el càlcul del 96,87 % de les actes transmeses, segons el balanç presentat aquest divendres pel CNE, Maduro va ser reelegit com a president per a un tercer mandat amb el 51,95 % dels vots, mentre que González Urrutia va obtenir el 43,18 % dels suports. Tanmateix, l'oposició majoritària —agrupada a la Plataforma Unitària Democràtica (PUD) que lidera Maria Corina Machado— asseguren tenir el 81% de les actes electorals que demostren, diuen, que el seu candidat va guanyar els comicis per ampli marge. Aquesta versió de l'oposició l'han secundat alguns governs conservadors com els de l'Argentina, l'Uruguai, l'Equador, el Perú, Panamà i Costa Rica, així com els Estats Units, amb qui el chavisme ha mantingut sempre tensions diplomàtiques. El Govern de Maduro ha ordenat aquesta setmana retirar sengles ambaixadors.
Mandataris d'esquerres, per la seva part, han estat més continguts a l'hora de posicionar-se, si bé la sorpresa va ser el president de Xile, Gabriel Boric, qui va ser un dels primers líders internacionals en exigir transparència en el càlcul de vots. Per la seva part, Colòmbia (Gustavo Petro), el Brasil (Lula da Silva) i Mèxic (Andrés Manuel López Obrador) —els governs del qual són aliats o propers a Maduro— han assenyalat en un comunicat conjunt que les "controvèrsies electorals" han de dirimir-se per la via "institucional" i que el principi de la sobirania popular ha de ser respectat mitjançant la "verificació imparcial dels resultats". Alhora, van instar els actors polítics a actuar amb "la màxima cautela i contenció" durant les protestes en contra dels resultats oficials, per evitar "una escalada d'episodis violents", després que es reportessin almenys dotze morts i centenars de detinguts.
Maduro augura un intent d'"atemptat"
Abans de les manifestacions convocades per a aquest dissabte, Nicolás Maduro va denunciar ahir que els "comanditos" —grups d'organització política de la campanya de l'opositor González Urrutia— pretenen "fer un atemptat" a Caracas dissabte, en les manifestacions convocades per la líder antichavista María Corina Machado, en rebuig dels resultats electorals oficials. "Vull denunciar una nova emboscada que es pretén demà dissabte. Ho vaig pensar molt bé, perquè poguéssim estar revelant una font d'informació que hem treballat de grups de delinqüents dels comanditos. (...) Part d'aquests grups de comanditos, armats amb granades i altres armes, pretenen fer un atemptat demà a la zona de Bello Monte (Caracas)", va dir Madur a través del canal estatal VTV.
Així mateix, asseguren que "no és la primera vegada que la dreta pretendria atacar la seva pròpia gent", alhora que va alertar d'"ordres de la senyora Machado i amb complicitat i coneixement del senyor González Urrutia". "Aquesta extrema dreta és experta en falsos positius. I estan molt molestos, perquè el poble els va donar una lliçó. No van poder, amb la seva emboscada, assaltar el poder", va manifestar el president. Davant d'això, va informar que va donar "les ordres precises" perquè "les forces d'intel·ligència, contraintel·ligència (de) seguretat i policia" protegeixin Caracas dissabte.
Maduro també va denunciar que "el Govern dels Estats Units, juntament amb [el magnat, amo de X] Elon Musk i la internacional feixista de [Javier] Milei", president de l'Argentina, són al capdavant d'"un cop d'estat" a Veneçuela. El nord-americà Centro Carter, que va participar com a observador en els comicis, va manifestar aquest dimarts que el procés no es va adequar als paràmetres i estàndards internacionals d'integritat electoral, per la qual cosa "no pot ser considerada com una elecció democràtica", tant pel maneig de la campanya electoral, com per la jornada de les votacions i el dia posterior. Precisament, Maduro va amenaçar aquest divendres als EUA i "els seus associats al món" de donar els blocs petroliers i gasífers que operen al país caribeny als seus aliats del grup d'economies emergents BRICS si les autoritats de la nació nord-americana "cometen l'error de la seva vida" i continuen amb els seus "plans desestabilitzadors" a Veneçuela.