El dos primers avions espanyols amb armes per a Ucraïna han sortit aquesta tarda de la base aèria de Los Llanos, a Albacete, amb destí a Polònia. Des d'allà les armes seran cedides al govern ucraïnès. Els dos aparells que transporten el material són els A400M de l'Ala 31 de l'exèrcit de l'aire, als quals seguiran demà dos més amb la resta de material al qual s'ha compromès al president espanyol, Pedro Sánchez. En total, Espanya preveu lliurar 1.370 llançagranades C-90 anticarro, metralladores lleugeres en un nombre no especificat, i 700.000 cartutxos de fusell i metralladora. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, no ha volgut entrar avui en roda de premsa, en la divisió interna a l'executiu i a Unidas Podemos per aquest enviament, en què la vicepresidenta Yolanda Díaz dona suport a Sánchez, i ha remarcat que no és el moment de "mirar-se el melic", sinó de tenir "altura de mires".

Aquest és el llançagranades C-90 anticarro enviat a Ucraïna, fabricat per l'empresa Instalaza de Saragossa | Viquipèdia

Tot i el suport de Yolanda Díaz al lliurament d'armes, altres dirigents d'Unidas Podemos no han dubtat a mostrar-s'hi en contra. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha expressat el seu rebuig i ha assenyalat que la forma més efectiva de "parar els peus" al president rus, Vladímir Putin, és "posar atenció i suport internacional a les negociacions" entre Rússia i Ucraïna, per ara molt dèbils. Per la seva banda, el portaveu d'Unidas Podemos al Congrés, Pablo Echenique, ha dit que no considera que les diferències amb Yolanda Díaz siguin greus i ha descartat que puguin derivar en una escissió en la seva formació política.

Mentrestant, el govern espanyol ha decidit alliberar dos milions de barrils de petroli de les existències mínimes de seguretat de productes petrolífers, en una acció coordinada voluntària amb l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) amb destinació preferentment a Ucraïna. Aquest alliberament suposa 2,6 dies de les reserves d'Espanya i s'estableix durant un període d'un mes. En el vessant humanitari del conflicte el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que també ha comparegut després del Consell de Ministres, ha assegurat que s'agilitzarà el procediment d'asil per als refugiats ucraïnesos que vagin a Espanya i ha emfatitzat: "No hi haurà cap mena de problema".

Per la seva banda, els ministres d'Exteriors de l'OTAN han mostrat el seu acord aquest divendres perquè cap avió aliat sobrevoli l'espai aeri d'Ucraïna ni que hi entrin les tropes, i ha denegat d'aquesta manera la petició de Kíiv que s'imposi una zona d'exclusió aèria sobre el país. Una zona d'exclusió d'aquesta mena implicaria que l'OTAN hauria d'actuar si sobrevolés Ucraïna algun avió rus. El secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, ha indicat al final de la reunió extraordinària dels ministres, que la possibilitat de la zona d'exclusió aèria "s'ha esmentat", però "els aliats han acordat que no han de tenir avions de l'OTAN operant a l'espai aeri ucraïnès o tropes de l'OTAN al territori ucraïnès".