Susana i Elena, mare i filla, van viatjar el passat 15 de maig a l’Afganistan, acompanyades pel Ramon i altres turistes, per passar uns dies de vacances. Però les seves vides es van truncar en un carreró de la ciutat de Bamian, al costat d’un basar on havien comprat alguns records pels seus amics i éssers estimats. Potser també per alguns companys de les farmàcies de l'estació de Sants i Les Arenes de Terrassa, que han quedat commocionats i molt afectades per la sobtada tràgica notícia de la mort de la Susana i l'Elena. També la resta dels farmacèutics catalans, a través de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), han expressat el sentiment unànime de la professió, “les nostres més sinceres condolences i profund pesar per la tràgica pèrdua de les nostres estimades companyes Susana Vilar Bühler i la seva filla Elena Schröder Vilar, víctimes del recent atac terrorista a l’Afganistan”.

Commoció entre els companys de Sants i Les Arenes

És precisament la FEFAC qui ha explicat la dedicació i el compromís amb la seva feina i els pacients que rebien als seus establiments. “Susana Vilar Bühler, propietària de la Farmàcia estació de Sants a Barcelona, i la seva filla Elena Schröder Vilar, titular de la Farmàcia Les Arenes a Terrassa, eren no només membres valuosos de la nostra comunitat farmacèutica, sinó també persones dedicades i compromeses amb la salut i el benestar dels seus pacients”. La Susana havia encomanat l’afició per la farmàcia a les seves dues filles, l’Elena i la Maria, que des de feia uns deu anys regentaven un altre establiment a Terrassa, al barri de Les Arenes-La Grípia-Can Montllor. L’Elena, de 31 anys, va convèncer a la seva mare per fer un viatge de turisme a l’Afganistan, com d’altres que solien fer, segons va explicar a Efe una de les persones que treballaven amb la Susana a la farmàcia de Les Arenes. “La família ens ha enviat un missatge al grup de la farmàcia per explicar-nos el que havia passat”, va relatar l’empleada administrativa de la farmàcia, “és terrible el que ha passat”, va relatar molt afectada, com la resta dels companys de la Susana i l’Elena.

La vida salvada amb un desfibril·lador

La Federació de Farmàcies de Catalunya, explica que “ambdues eren sòcies actives de la FEFAC, participant sempre amb entusiasme i professionalitat en les nostres iniciatives i activitats. La Farmàcia estació de Sants va destacar especialment per salvar la primera vida en el marc de la campanya La farmàcia, el cor del barri, una iniciativa pionera a Espanya per instal·lar desfibril·ladors a les farmàcies. La immediata reacció de les germanes Elena i María Schröder, poques hores després d’instal·lar el desfibril·lador, va salvar la primera de moltes vides”. La notícia, succeïda l'any 2014, va posar l'Elena en les pàgines dels diaris i els mitjans de comunicació que van recollir la informació de la gesta de les germanes Schröder, que gràcies a la seva perícia, van salvar la vida a un home de 50 anys que va patir un infart en el vestíbul de l'estació de Sants.

La FEFAC reconeix que “aquest tràgic succés ens ha colpit profundament, i volem estendre el nostre més sincer suport i solidaritat als seus familiars i éssers estimats en aquests moments de dolor. La pèrdua de la Susana i l’Elena deixa un buit irremeiable en les nostres vides i en el sector farmacèutic de Catalunya. Des de la junta directiva, l’equip empresarial i tots els companys de la FEFAC, reafirmem el nostre compromís d’honorar la seva memòria i continuar el seu llegat de dedicació i servei a la comunitat. Igualment, ens posem a disposició de la família per tot allò que puguin necessitar”.

Convocat un minut de silenci a Terrassa

També a Terrassa la notícia de la mort de l’Elena, especialment, ha colpit als veïns. L’alcalde Jordi Ballart així ho va expressar a través de la xarxa social X (abans Twitter), on informa que ha convocat un dia de dol a la ciutat i un minut de silenci per aquest diumenge al migdia. L'acte de comiat i homenatge, celebrar al Raval de Montserrat de Terrassa, ha aplegat més d'un centenar de persones, entre amics i coneguts de l'Elena, així com regidors i portaveus municipals, que s'han sumat a aquest minut de silenci presidit per Ballart. L'alcalde de la ciutat ha assegurat que la capital vallesana i el barri de les Arenes, on estava l'establiment que regentava l'Elena, estan "colpits" i ha exigit a les instàncies internacionals i a l'Audiència Nacional que "accelerin al màxim la investigació" per esclarir els fets i que "els culpables paguin per aquest crim".

Minut de silenci a Terrassa per les farmacèutica assassinada a l'Afganistán
Minut de silenci a Terrassa per les farmacèutiques Elena i la seva mare Susana, assassinades a l'Afganistan (ANC)

Ramon Bellmás, la tercera víctima catalana

La Susana Vilar Bühler i la seva filla Elena Schröder Vilar van viatjar a Afganistan acompanyades del gironí Ramon Bellmás Rimbau (63 anys), enginyer i exdirectiu de l’empresa química Covestro, a Tarragona, formant part d’un grup de 13 persones. El Ramon, la tercera víctima catalana, era enginyer i va començar a treballar a la Bayer (ara Covestro) en 1977, i va ser responsable de qualitat de seguretat i medi ambient del site de l’empresa, segons explica el Diari de Tarragona. Els tres i la resta del grup van arribar a Kabul per visitar un dels principals centres turístics del país el dimecres 15, només dos dies abans de l’atemptat que es va produir mentre visitaven un mercat juntament amb altres turistes, quan un individu armat va obrir foc contra el grup. "Els 13 turistes van venir de Kabul el dia passat i van ser atacats al basar de la ciutat de Bamian per homes armats desconeguts", va dir aquest dissabte el director d'Informació i Cultura provincial, Safiullah Rayed.

L'atac va tenir lloc al voltant de les 18.00 hora local (14.30 GMT) de divendres. A més dels tres catalans assassinats, també van morir tres afganesos, i altres set persones van quedar ferides, entre elles una quarta turista catalana, identificada com Maria Celia Tamayo, va resultar ferida i va haver de ser intervinguda quirúrgicament, i es troba “conscient, però en estat greu”, segons ha transcendit. Rayed ha precisat que el grup de turistes "ha estat atacat quan era dins d'un vehicle" mentre visitava la ciutat. A hores d'ara, encara cap grup terrorista ha reivindicat l’atemptat, tot i que el règim talibà que governa el país des de l’agost del 2021 apunta al grup jihadista Estat Islàmic com l’autor de l’atac, ja que s’han convertit al principal rival dels talibans des de la retirada de les tropes internacionals.

Els dos turistes il·lesos abandonen el país

Els dos turistes que van quedar il·lesos durant l'atac a l'Afganistan ja han abandonat el país. Un d'ells ho ha fet aquest matí, mentre que el segon ha decidit quedar-se un temps més per fer unes "gestions personals" segons han indicat fonts del Ministeri d'Exteriors. Els diplomàtics espanyols desplaçats per l'executiu ja han arribat a Kabul. Es tracta de l'ambaixador a l'Afganistan -emplaçat ara a Doha- i un diplomàtic enviat des de l'ambaixada del Pakistan. Tots dos estan treballant per agilitzar els tràmits administratius per repatriar els cossos dels tres catalans morts i estan en contacte amb l'hospital de la capital afganesa, on continua ingressada la dona ferida durant l'atac, que evoluciona "favorablement", tot i que el seu pronòstic és reservat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!