Europa i l’Aliança Atlàntica encara no han fet oficial com serà la resposta a l’ofensiva militar a gran escala que aquesta matinada ha iniciat en diversos punts d’Ucraïna el president rus Vladímir Putin. De moment, tothom parla de sancions econòmiques i administratives per intentar aturar l’atac de Rússia contra posicions ucraïneses, però encara no hi ha cap resposta efectiva que hagi fet moure ni un centímetre l’estratègia russa.
Mentre aquestes hostilitats, que són combatudes en alguna zona amb escaramusses entre els dos exèrcits, segueixen, alguns líders mundials ja han obert la porta a fer servir una arma que podria fer tornar Putin a lloc: aïllar el país del sistema bancari mundial.
Fa setmanes, coincidint amb l’escalada de tensió i els moviments de tropes que havia iniciat el Kremlin, des dels Estats Units ja s’havia avançat en la possibilitat de retirar Rússia de la Societat per a les Telecomunicacions Financeres Interbancàries Mundials (SWIFT), un fet que deixaria el país fora de la xarxa d’alta seguretat que connecta totes les institucions financeres del món. Apagar aquest sistema a Rússia comprometria la capacitat del país de Putin a mantenir qualsevol mena d’acord de compravenda amb altres països. Aquest matí el president ucraïnès Vladímir Zelenski s’ha sumat a les peticions per retirar Rússia de la SWIFT i deixar fora de joc, en l'àmbit econòmic, el país que està intentant ocupar Ucraïna des de primera hora d’aquest dijous històric.
El botó vermell per activar la desconnexió del SWIFT
El botó vermell del SWIFT és una arma de doble tall. Si bé és cert que Rússia deixarà de rebre divises, també implicaria la impossibilitat de comprar res al país de Vladímir Putin, un fet que complicarà les finances del Kremlin i de les empreses properes al govern rus però que també podria portar problemes a tercers països que necessiten algunes de les mercaderies que negocien amb ells com gas, metalls o petroli.
Què és, però, exactament, la SWIFT? És un mecanisme de control acceptat per més de 10.000 entitats financeres per tot el món que permet l’intercanvi de pagaments, de manera presumptament segura, per tot el món. Des de l’any 1973 que està en vigor aquest mecanisme d’intercanvi de dades entre bancs per tot el món després de deixar enrere el fax, que és el que havia fet aquest control fins llavors. Aquesta societat, que té el monopoli del control de les transaccions, té la seu a Bèlgica i sempre s’ha mostrat neutral i equidistant, un fet que, segons els experts, podria complicar que prengués una mesura de força com la que ja s’està reclamant internacionalment.
Un dels precedents d’aquesta arriscada operació és l’any 2012 quan a instàncies de les sancions que va aplicar la Unió Europea contra el pla nuclear d’Iran, es va desconnectar el país de la SWIFT. Segons dades oficials, el país va veure caure un 50% els seus ingressos per exportacions i la caiguda d’un 30% la venda de petroli a l’estranger.
Rússia prova SPFs i el CIPS xinès
Vladímir Putin sap perfectament que una de les sancions que poden aplicar-li des de la Unió Europa pot acabar amb l’expulsió de Rússia del sistema SWIFT, un fet que el podria deixar a les fosques per fer operacions econòmiques amb països estrangers. És per això que fa temps que el Kremlin va posar en marxa un sistema del control del pagament entre entitats bancàries, el SPFS. També estan fent proves amb el Sistema de Pagaments Interbancaris Transfronterers de la Xina (CIPS) i amb criptomonedes.