Tailàndia s'ha convertit aquest dimarts en el tercer país d'Àsia i el primer del Sud-est Asiàtic a legalitzar el matrimoni igualitari, que podria entrar en vigor a finals d'any després de superar una sèrie de tràmits formals. La tercera i última lectura del projecte de llei ha estat aprovada pel Senat amb una aclaparadora majoria (130 vots a favor, 4 en contra i 18 abstencions), cosa que se suma al gran suport que ja va obtenir al març a la Cambra de Representants.

"La nova llei de Matrimoni Igualitari de Tailàndia és un triomf per a la justícia i els drets humans (...) El camí fins a aquest punt ha estat llarg i ple de desafiaments, però la votació d'aquest dimarts per garantir el matrimoni igualitari marca un moment històric que mereix celebració", ha destacat en un comunicat Mookdapa Yangyuenpradorn, activista de l'ONG Fortify Rights.

Per celebrar aquesta històrica votació hi ha previstos aquest dimarts diversos esdeveniments al llarg de la ciutat, entre ells un acte promogut pel primer ministre, Srettha Thavisin, –un dels defensors del canvi– a la Casa del Govern, així com una desfilada per algunes de les principals avingudes de Bangkok.

La llei la signarà el rei de Tailàndia

Després de ser ratificada per les dues cambres del Legislatiu, la llei serà enviada al gabinet de govern i posteriorment serà signada pel rei de Tailàndia. La legislació entraria finalment en vigor 120 dies després de la seva publicació a la Gaseta Reial. Terminis que, aproximadament, poden culminar cap a finals d'octubre o novembre.

Entre els canvis fonamentals que pretén introduir la llei hi ha la denominació del matrimoni entre "dues persones", en lloc d'entre "un home i una dona", i la modificació a l'estatus legal de "marit i dona" a una "parella casada" sense gènere.

A més, la nova llei garanteix a les unions LGTBI els mateixos drets de què gaudeixen actualment les heterosexuals, com ara drets d'herència, desgravacions fiscals i adopció de nens, entre d'altres.

Un cop entri en vigor, Tailàndia serà el tercer país asiàtic on les parelles homosexuals puguin contraure matrimoni, després de Taiwan i Nepal, i el primer al Sud-est Asiàtic, una regió on els retrocessos dels drets LGTBI són palpables a països com Indonèsia, Malàisia o Brunei.

Tot i que el país compta amb una de les comunitats LGTBI més grans i visibles de tot Àsia, els activistes fa anys que critiquen que les conservadores lleis tailandeses no reflecteixen els canvis i actituds de la societat en les últimes dècades.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!