La visita de Nancy Pelosi a Taiwan va desencadenar una crisi diplomàtica de la qual només s'ha pogut veure el principi. El pols de Pelosi a Pequín no deixar de provocar conseqüències a la regió. La Xina va anunciar maniobres militars al voltant de l'illa taiwanesa al poc que la presidenta de la Cambra de Representants estatunidenca amb foc real. Les maniobres xineses bloquegen a la pràctica la circulació de l'illa. Les pràctiques militars que havien de durar només uns dies, s'han anat allargant, davant del que el govern taiwanès ha fet un anunci: ells també faran maniobres amb foc real a la zona.
L'Exèrcit de Taiwan ha començat aquest dimarts maniobres amb foc real per posar a prova la seva capacitat defensiva davant d'una possible invasió xinesa, en la mateixa jornada en què Pequín ha prolongat a un sisè dia consecutiu els exercicis militars al voltant de l'illa que van començar dijous passat, segons recorda Efe.
Les maniobres anunciades s'emmarquen en les proves anuals d'artilleria pensant que fa Taiwan cada any. Malgrat fer-se amb certa periodicitat, no escapa el fet que s'han anunciat en un context de conflicte obert amb Pequín. La zona d'exercicis no se superposa en absolut amb la utilitzada els dies anteriors per l'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPL, l'Exèrcit xinès), ha informat Lou Weijie, director de Política de Guerra de l'Exèrcit taiwanès.
Una visita curta i polèmica
El passat 3 d'agost, Pelosi, fent cas omís a les advertències procedents tant dels Estats Units com des de la Xina, va aterrar a territori taiwanès en la seva gira per Àsia. La seva rebuda va ser rebuda amb alegria per Taipei, però com una tradició per Pequín. La seva visita va ser curta i va donar pocs o cap fruit positiu, ja que Pelosi va afirmar que els EUA mai abandonarien Taiwan, tanmateix, ella va seguir mostrant fidelitat a la política d'una sola Xina. "No abandonarem Taiwan. (...) Tot i que respectant la nostra política d'una sola Xina", va afirmar al seu discurs. És a dir, Pelosi va intentar nadar i guardar la roba, però simplement ha desencadenat en una gran crisi diplomàtica sense que hi hagi hagut cap canvi oficial en la política de cap dels Estats implicats.
La resposta de la Xina no s'ha limitat a les maniobres militars, sinó que el govern xinès estudiava sancions directes a Pelosi. La Xina les justifica per "fer cas omís de la preocupació i la ferma oposició" de Pequín al seu viatge a Taiwan i per "soscavar la sobirania i la integritat territorial" del país asiàtic.