Per a Israel, Hamàs no és un actor vàlid. "Hamàs és una extensió de l'Iran", destaca la portaveu de l'ambaixada d'Israel a Espanya, Tal Itzhakov. L'organització terrorista, assegura, que està dirigida per l'Iran i que el país vol esborrar Israel del mapa. En una entrevista a ElNacional.cat, la portaveu analitza la situació actual del conflicte entre Israel i Hamàs. Sobre la solució del conflicte, però, constata que primer cal acabar amb la presència de Hamàs a Gaza. Pel que fa a l'actual polèmica entre Israel i unes declaracions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la portaveu no va voler fer comentaris

Què representa aquest nou alto el foc per a Israel?

Les metes de la nostra guerra que, desafortunadament, ha estat impulsada sobre nosaltres i que no volíem començar, és, per una banda, poder erradicar la infraestructura terrorista de Hamàs i garantir que una cosa així no pot passar dins les nostres fronteres. I, per altra banda, tornar els ostatges a casa, sans i estalvis i crec que s'ha demostrat que la pressió militar que estem posant sobre l'organització terrorista de Hamàs també ajuda a això, a poder alliberar ostatges. Estem parlant de nens, dones i avis que van ser segrestats i els estem veient aquests dies a casa i això omple el cor de felicitat. Per altra banda, però, tenim encara molts més segrestats allà a Gaza i volem que tots tornin a casa. 


Es parla molt també del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. En aquest sentit, creu que podria sortir debilitat d'aquesta nova treva?

La condició és que per cada dia de treva, s'alliberaran per Hamàs 10 segrestats més. Aquesta és la condició. I mentre es compleixi es pot allargar. No crec que tingui a veure amb la imatge d'un o del primer ministre o d'una altra persona. Estem tots els ciutadans d'Israel units en aquestes dues metes de poder erradicar a l'organització terrorista de Hamàs i poder tornar els nostres ostatges. I jo diria que aquests dos objectius van de bracet. No són objectius separats.

Portaveu ambaixada Israel Tal Itzhakov / Foto: Montse Giralt
Tal Itzhakov, portaveu de l'ambaixada d'Israel a Espanya / Foto: Montse Giralt

Sobre el 7 d'octubre. Es diu que Israel no havia fet res abans, però pel costat palestí, destaquen que és fruit de l'ocupació. Quelcom que es va dir també al Fòrum del Mediterrani celebrat aquest dilluns

Sento que el dia 7 d'octubre marca un abans i un després per a Israel, per al Pròxim Orient, i la veritat que per a tots els països democràtics i del món lliure. Desafortunadament, el terrorisme és una cosa que coneixem. A Israel, jo ho conec també com a ciutadana. Des del 2005, hem sortit d'una manera unilateral de la franja de Gaza, on va prendre el control Hamàs i des d'aleshores estan llençant coets de forma indiscriminada sobre la població civil. El 7 d'octubre, milers de terroristes van entrar a Israel. Van començar a assassinar, segrestar i cremar famílies completes. Estem parlant de ciutadans innocents que no havien fet absolutament res. Una festa de joves que van anar-se a divertir. Hi ha un tema, sobre el que no es parla gaire, i és que s'han comès molts crims de violència de gènere, de violència contra la dona, terrorisme contra la dona. Quan va començar la guerra, òbviament, estàvem més enfocats a investigar els assassinats, els segrestats. Ara, quan passen els dies podem sentir més testimonis, entenem encara més la magnitud i la brutalitat d'aquests atacs terroristes. Sento que marquen un abans i un després. L'organització terrorista de Hamàs no és un soci legítim en qüestions del conflicte, no és un representant del poble palestí. És una organització terrorista cruel que no li importa la seva gent. Si no li importa la seva gent, evidentment, els ciutadans d'Israel, tampoc. Al contrari. Han fet un atac bàrbar, sense precedents, estem parlant de nens, dones i avis, famílies completes que van ser eliminades. Just abans, sentia una història d'una mare que tornava de Gaza i estava segrestada amb els seus tres nens i està tornant aquí, però el seu marit i un altre nen, van ser assassinats en aquesta massacre. Així que no crec que hi hagi cap legitimitat o manera que es pugui justificar un atac bàrbar com aquest.


Hi ha hagut polèmica sobre les maniobres de l'hospital d'al-Shifa. S'han trobat túnels al final? Quina explicació hi ha?

Desafortunadament, no és quelcom nou per a nosaltres. El fet que l'organització terrorista de Hamàs està fent servir la seva pròpia gent i està actuant i operant des de centres civils. Des d'hospitals, des de mesquites, des de les escoles... s'està posant en risc constant la seva pròpia població. De fet, hem advertit a tots els ciutadans del nord de Gaza, als civils, que anessin cap al sud perquè el lloc fos més segur. Hamàs va impedir-ho. I els va dir d'ignorar les advertències d'Israel, els està fent servir d'escut humà des del 7 d'octubre. Hamàs està posant en risc constant a la seva pròpia població. Israel està compromesa amb la llei internacional. Tenim juristes que estan acompanyant a totes les unitats militars de les nostres forces de defensa d'Israel per poder examinar cada pas i assegurar-nos que estem actuant d'acord amb la llei internacional, minimitzant qualsevol dany als involucrats. 

Hamàs està fent un doble crim de guerra perquè, d'una banda, ataca a la població israeliana. I, per altra banda, està operant i actuant des de la població civil de Gaza, però també fa servir de manera crítica aquestes fotos, vídeos i patiment dels civils com a part de la seva propaganda. De fet, en el cas de l'hospital al-Shifa, vam estar en contacte directe amb el director per monitorar i saber les necessitats per estar pendents. Vam oferir incubadores i les van rebutjar. Hem ofert ajuda humanitària, menjar per a bebès i combustible, que Hamàs va robar. A l'hospital també en vam oferir i el van rebutjar. Als terroristes de Hamàs no els importa la seva pròpia gent. Els estan posant en risc constant i ens estan posant tota l'estona en dilemes. Nosaltres som un país democràtic i donem importància a la vida humana.

Als terroristes de Hamàs no els importa la seva pròpia gent

Alguns països, en aquest sentit, han començat a dir o insinuar que Israel podria estar violant el dret internacional amb els atacs. Com se sent?

Estem molt pendents de la llei internacional. Això és el que fem amb els nostres juristes, consultant constantment a les unitats. És important dir que si hi ha un objectiu d'acord amb la llei internacional, si hi ha un centre civil que és utilitzat per objectius de terrorisme, pot convertir-se en un objectiu legítim militar. Estem examinant consultes amb juristes, estem compromesos amb la llei internacional i per això fem cada esforç per minimitzar qualsevol dany als no involucrats. 

Portaveu ambaixada Israel Tal Itzhakov / Foto: Montse Giralt
Tal Itzhakov, portaveu de l'ambaixada d'Israel a Espanya / Foto: Montse Giralt

Hamàs va començar aquesta guerra, que de veritat va ser forçada sobre nosaltres. No volíem arribar a això, al contrari, puc dir que en els mesos previs a l'atac s'han donat molts permisos d'entrada a ciutadans de Gaza dins d'Israel per poder treballar a Israel, i no hi va haver cap raó real per començar un atac tan cruel i bàrbar contra la nostra població civil. Els ciutadans del sud són ciutadans que veritablement creuen en la pau. Molts d'ells han donat suport a iniciatives, han volgut donar tractament mèdic, i el que hem vist són terroristes que no, que no els importa la pau, que no volen, que simplement volen que Israel no hi sigui, que no existeixi. Evidentment, entenem que l'organització terrorista de Hamàs, les seves habilitats, els fons, les capacitats, són dirigits per l'Iran, que l'Iran clarament diu que vol esborrar Israel del mapa. És una organització extremista que vol que Israel no hi sigui, i no podem permetre com a país democràtic tenir a la nostra frontera una amenaça així, perquè un atac així pot passar d'aquí a un mes, mig any o un any. I hem de protegir els nostres ciutadans i òbviament retornar els ostatges a casa. No sabem res de la seva condició, van ser segrestats amb els pijames. Són persones que prenen medicaments. Ara hem vist que els ostatges que han tornat no han estat ben alimentats, no sabem res d'ells. 

Aquest dilluns es va celebrar el Fòrum de la Mediterrània. Per què no hi ha participat Israel?

L'objectiu del Fòrum és crear confiança i cooperació dels països de la regió. S'ha convertit en quelcom més polititzat, perquè el que hi havia a l'agenda era la guerra, era Gaza i no va ser consultat amb Israel, i no volíem ser part d'una cosa que, al nostre entendre, no serveix i no avança cap a cap solució. 


Efectivament, al Fòrum es va parlar de Gaza. Va sortir com a solució possible la creació de dos estats. Li encaixaria aquesta solució a Israel? 

Crec que ara el nostre enfocament és realment els dos objectius que tenim per poder erradicar l'organització terrorista de Hamàs. És obvi, per un costat, que Hamàs no és un representant dels palestins. Al contrari, està fent servir els seus propis ciutadans com a escuts humans, en comptes de fer servir els recursos en fons per construir Gaza. Està fent servir els recursos per construir túnels, infraestructura terrorista, llençar coets de forma indiscriminada sobre la població civil israeliana i no, no és un representant legítim en aquest sentit. El que hem de fer és assegurar que ja no estigui allà com a representant de res. 

I quan Hamàs deixi d'estar-hi, quin serà el següent pas?

Israel no té cap intenció de conquerir la Franja de Gaza. De fet, ens hem retirat d'allà i no volem agafar la responsabilitat de la zona. Hem de veure com avança a aquest nivell. El que sí que podem dir és que l'organització terrorista no pot controlar Gaza, no pot ser un representant, una organització més cruel que ISIS i ha de ser la preocupació, no només d'Israel, i el Pròxim Orient, sinó per a tots els països democràtics i del món lliure. 

Portaveu ambaixada Israel Tal Itzhakov / Foto: Montse Giralt
Tal Itzhakov, portaveu de l'ambaixada d'Israel a Espanya / Foto: Montse Giralt

Sense Hamàs, Israel veuria factible la idea dels dos estats, doncs?

Israel ha volgut arribar a un acord de pau al llarg de la història. Desafortunadament, van ser els palestins que no van perdre una oportunitat per perdre una unitat. De la nostra mà sempre hi ha la pau, en aquest sentit hem volgut establir acords de normalització i cooperació al Pròxim Orient. Crec que s'ha demostrat la voluntat de cooperar i treballar. Ens vam retirar de la franja de manera unilateral, des d'aleshores, va prendre el control de l'organització terrorista de Hamàs i ens ha convertit al nostre país en terror llençant coets sobre la població civil. Hi ha nens que tenen estrès posttraumàtic. 

El terrorisme no pot ser la solució. S'ha de cooperar, s'ha de treballar en conjunt i s'ha de tenir el reconeixement en el dret de l'estat d'Israel d'existir una vegada més, Hamàs és una extensió de l'Iran, és dirigit, rep el suport logístic. L'Iran clarament vol esborrar Israel del mapa. Hi ha Hezbollah al nord, que estan provocant. No volem arribar a una guerra regional. Volem estabilitat al Pròxim Orient. 

L'Iran clarament vol esborrar Israel del mapa

Israel ha intentat establir vincles amb els països del Pròxim Orient. La guerra actual podria afectar aquests vincles?

Crec que és part de la raó per la qual va començar aquest atac terrorista. Establir una nova realitat que ha aconseguit Israel i construir un nou Pròxim Orient amb cooperacions sense precedents. A nivell econòmic, a nivell cultural, a nivell acadèmic, a nivell de govern. Sempre s'ha convidat als palestins a formar part d'aquest cercle de pau. En aquest context, crec que encara és molt aviat per entendre les implicacions. No tinc una bola de vidre per saber on anem, però sí que sé amb què hem d'enforcar-nos ara. Ara no importa si ets de dretes o d'esquerres, tots entenem que ens estem enfrontant a una organització terrorista cruel que vol que Israel no existeixi i hem d'unir forces i estar allà junts contra aquesta amenaça comuna.