L'organització pro drets humans Human Rights Watch (HRW) ha denunciat que les forces que actualment governen a l'Afganistan, les milícies talibanes, estan bloquejant l'entrada a la majoria de les seves treballadores dones. Segons lamenta l'organització, aquesta situació empitjora encara més la crisi humanitària en la qual ha desembocat l'Afganistan d'ençà de la fi de la intervenció internacional al país. Arran de l'inici de la crisi, HRW va traçar el mapa per a coordinar les ajudes entre les agències humanitàries i els talibans, però els islamistes només van cedir en tres regions de les trenta-quatre que componen el país, en les quals permeten a les treballadores exercir la seva labor. "Les restriccions severes imposades pels talibans a les treballadores humanitàries estan impedint que l'ajuda necessària per a salvar vides arribi als afganesos, especialment a dones, nenes i llars encapçalades per les primeres", ha apuntat en un comunicat la codirectora interina de drets de la dona de HRW, Heather Barr.
Bloqueig
"En més de la meitat del país, les treballadores humanitàries es troben amb restriccions severes, com ara el requisit que un membre masculí de la família les acompanyi mentre fan el seu treball, la qual cosa dificulta o impossibilita que exerceixin la seva labor de manera eficaç", indica l'escrit. Les conseqüències nefastes d'aquest bloqueig ja s'han materialitzat, afegint encara més pressió a una societat que ja es troba enmig d'una crisi econòmica, política i social. Aquest és el cas de la Deeba Farhamand, fundadora i directora executiva d'una ONG local que presta assistència a nens orfes i vídues, i que, tal com va revelar a Efe, després de les restriccions dels talibans ja no pot realitzar la seva labor com abans i ha d'anar acompanyada d'un home.
HRW també ha explicat que els talibans han restringit el tipus de feina que les treballadores humanitàries poden dur a terme: en onze províncies afganeses a les dones només se'ls permet treballar en programes de salut i educació, vetant-les d'altres àmbits com ara la distribució d'aigua, aliments i productes de primera necessitat. A més a més, els talibans han prohibit qualsevol activitat per prevenir o ajudar a víctimes de violència de gènere, una tasca pràcticament impossible de fer sense la presència de dones.
Ho neguen tot
Per la seva part, el govern talibà nega haver instaurat un bloqueig. Jawad Sargar, membre del comitè d'Informació i Cultura de l'actual Govern talibà, ha assegurat que no s'ha emès oficialment cap declaració sobre la prohibició d'organitzacions de dones o treballadores humanitàries.
Arran de la presa de poder dels talibans, l'Afganistan s'enfronta a una crisi humanitària per la pèrdua generalitzada d'ingressos, l'escassetat d'efectiu, l'augment dels preus i la suspensió de fons per a l'assistència que constituïa almenys el 75% del pressupost de l'anterior Govern afganès. El passat mes de setembre, el director executiu del Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) va advertir que almenys un milió de nens "sofriran desnutrició aguda greu enguany i podrien morir sense tractament", i el Programa de Desenvolupament de l'ONU (PNUD), va agregar que a mitjans de 2022, el 97% dels afganesos podria estar per sota del llindar de pobresa.