Népszabadság, el diari líder d’Hongria, ha tancat sobtadament aquest dissabte les seves edicions en paper i web, en el que té tota la pinta de ser una acció teledirigida des del govern del partit de dreta Fidesz, encapçalat pel primer ministre Víktor Orbán, el mateix que va convocar el referèndum sobre (o contra) la política de refugiats de la UE de diumenge passat. El diari, referent de l'esquerra, ha informat a bastament de casos de corrupció i mal govern d’Orbán, especialment de la venda de propietats estatals a oligarques de l'entorn de Fidesz. El passat 30 de setembre el va comprar Mediaworks, un grup de diaris i revistes hongarès.

El cas no té precedents i ha generat un bon escàndol. El darrer número de Népszabadság  (Poble Lliure, en hongarès) encara informa de fets tèrbols, com el luxós viatge privat d’un ministre en helicòpter oficial i, sobretot, de l'escàndol que protagonitza el governador del Banc Central, que hauria fet servir per a trobar-se amb la seva amant (empleada seva) un apartament del president d'UniCredit, principal banc privat del país.

Orbán, que ha passat de jove liberal a nacionalista xenòfob, té seriosos desencontres amb la Comissió Europea, que l'ha amenaçat amb sancions greus si continua laminant drets civils bàsics i no respecta els principis de la UE. El think tank britànic Freedom House tot just considera Hongria una "democràcia semiconsolidada". Aquest cas no l'ajudarà gaire.

Un culebrot

A principis d'aquest any ja van circular nombrosos rumors sobre el futur del rotatiu, fundat fa 60 anys. The Budapest Beacon, explica que Mediaworks és propietat de Viena Capital Partners, que al seu torn és de Heinrich Pecina, soci del magnat de la banca i els mèdia hongaresos Zoltán Spéder.

Fa uns mesos, el govern va obrir una investigació a Spéder, escorcoll policial de casa seva inclós, que s'ha vist com una forma de pressionar Spéder a vendre els seus mitjans de comunicació a una empresa controlada indirectament pel primer ministre Orbán, segons el site 444.hu.

S’han disparat tota mena de rumors. La web Free Hungary situa darrera l’operació de compra a Lőrinc Mészáros, un lampista esdevingut multimilionari a qui s'identifica com un dels homes de palla del primer ministre, al més pur estil putinesc.

Mediaworks, la nova editora de Népszabadság, ha anunciat aquest dissabte que “suspenia temporalment la publicació” de la versió impresa i de la seva edició en línia nol.hu. Els usuaris de la web s'han trobat per tot contingut un comunicat en hongarès i anglès on s'informa de la clausura.

Pèrdues

El comunicat explica que “fins ara [el diari] ha estat incapaç de reeixir econòmicament i la prioritat dels gestors ara és trobar el millor model de negoci pel rotatiu”. Al el seu millor moment, el 1989, va arribar a vendre 460.000 exemplars diaris. El 2013 en venia 46.000. Com a tants altres països, els diaris més seriosos han cedit el lideratge als sensacionalistes i als gratuïts, en aquest cas al popular Blikk i al gratuït Metropol.

En els últims deu anys, Népszabadság “ha perdut el 74% de la seva difusió, més de 100.000 exemplars diaris. En conseqüència, ha generat pèrdues de més de 5.000 milions de florins hongaresos (16 milions d’euros). Aquest any ha generat pèrdues netes considerables”, segons el comunicat de Mediaworks.

Els mals resultats del diari “afecten negativament el rendiment del grup Mediaworks i continuaran fent-ho en el llarg termini, llevat que se li doni una base empresarial completament nova”.

The Budapest Beacon reconeix els mals resultats de Népszabadság, però afegeix que “aquestes pèrdues per sí soles no justifiquen el tancament de la pàgina web, dipòsit de gran part del contingut generat pels periodistes del diari tots aquests anys”.

Cop d'estat

Un post a la pàgina de Facebook de Népszabadság, presumiblement escrit per la redacció, denuncia que els treballadors van ser informats de la desaparició del diari al mateix temps que el públic. “D’entrada, ens sembla un cop d'estat”, rebla el post.

L'ex ministre Ferenc Gyurcsány, líder de l'opositora Coalició Democràtica, ha reaccionat immediatament a la seva pàgina de Facebook. “L’assassinat del diari Népszabadság és l'atac més greu a la llibertat de la premsa a Hongria en democràcia. Silenciar el diari polític líder i un dels símbols més importants de la Hongria democràtica és un atropellament sense precedents del règim d'Orbán”.

Mediaworks factura uns 80 milions d’euros i té prop de 1.150 empleats. El grup té dotze diaris regionals, que li suposen més del 50% dels ingressos i el 75% de la difusió de diaris. El grup publica també diverses revistes d’estil de vida, esports i especialitzades.