El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha tornat a condemnar a Turquia per empresonar un periodista després de l'intent de cop d'Estat del 2016. Segons el tribunal, l'empresonament es va produir "sense raons justificades per sospitar que el demandant cometés un delicte". Ja són 19 els periodistes turcs als quals el TEDH ha avalat en circumstàncies similars, segons recorda Efe. La Cort europea ha sentenciat l'Estat turc a indemnitzar al demandant amb 12.240 euros per danys morals i vulneració dels seus drets a la llibertat, la seguretat i la llibertat d'expressió.
El periodista Ali Bulaç va ser detingut el 26 de juliol de 2016 després que el mitjà on treballava fos considera un òrgan de premsa de Fetullah Gülen, predicador contrari a Recep Tayyip Erdogan, el president turc. El jutge va considerar que Bulaç feia "apologia d'una organització terrorista" amb els seus articles. Bulaç va ser posat en llibertat breument l'any 2018, abans de ser condemnat a 8 anys i nou mesos de presó.
El periodista turc ha defensat davant la Cort del TEDH que no hi havia cap prova que pel seu el seu empresonament, el que considera excessiu. El tribunal s'ha mostrat d'acord i ha conclòs que "la privació de llibertat en litigi no va ser proporcionada".
El TEDH ha aprofitat la sentència per recordar a Turquia que "la detenció de veus crítiques genera efectes negatius múltiples", com "un efecte dissuasiu sobre la llibertat d'expressió, intimidant a la societat civil i silenciant a les veus divergents".
Al punt de mira d'Erdogan
Les regulars sentències en què el TEDH assenyala les violacions dels drets humans que comet Turquia han dut al seu president a carregar contra el tribunal. El desembre Edorgan ja va mostrar el seu rebuig cap a la Cort europea quan aquesta va reclamar que alliberés "immediatament" a l'antic copresident del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), el kurd Selahattin Demirtas.
En aquella ocasió Erdogan va utilitzar a Espanya com a exemple. El president turc va assegurar: "Hi ha una decisió anterior del TEDH sobre el partit Batasuna a Espanya i en aquesta decisió no es tolera ni tan sols parlar a favor del terror. Aquest individu, Demirtas, és responsable de l'assassinat de moltes persones en les protestes de Kobani i (el TEDH) exigeix el seu alliberament. Això és tenir una doble moral, és hipocresia". L'exemple espanyol li va servir al mandatari per assegurar que el tribunal té un criteri esbiaixat quan es tracta del seu país.