Si una cosa no s'ha cansat de fer el Kremlin en els últims mesos, és comparar la Segona Guerra Mundial amb la guerra que està duent a terme a Ucraïna des de fa gairebé un any. El passat 2 de febrer es van commemorar els 80 anys de la batalla d'Stalingrad, que va acabar amb la rendició d'Alemanya. Ara, són cada vegada més els dirigents russos que fan servir aquesta commemoració per justificar la guerra a Ucraïna. 

I no només això. Les autoritats pressionen ara per canviar de nom de nou la ciutat de Volgograd a Stalingrad. I és que les glòries del passat molt sovint serveixen per justificar el present a Rússia. El canvi de nom, però, no és nou. El Parlament de Volgograd va imposar l'any 2013 la tradició de canviar el nom de la ciutat durant 24 hores cada 2 de febrer. D'aquesta manera, durant el dia que Alemanya va caure a Stalingrad, la ciutat s'anomenaria com ho feia antigament. La iniciativa, però, no va acabar de prosperar perquè la tradició no es complia cada any. Ara bé, enguany la iniciativa ha anat més lluny. El dia 30 de gener els cartells de la ciutat van ser substituïts. I aquest aniversari ha anat acompanyat d'una exaltació de la figura d'Stalin.

Tot i que el Kremlin sembla molt decidit a donar suport a aquesta idea, la població no sembla que hi estigui molt entusiasmada. Segons els sondejos VtsIOM, dels que es fa ressò El País, el 67% dels habitants de Volgograd rebutgen la mesura perquè consideren que és llençar els diners i que no té cap mena de sentit. La majoria criticava la iniciativa al·legant que no s'ha de viure en el passat.

El govern de la regió, però, no ho veu així i es planteja la celebració d'un referèndum sobre el canvi de nom, perquè des d'alguns sectors, es planteja un canvi definitiu. El nom i el partit de Putin, Rússia Unida, va demanar de manera explícita que fossin latents les comparacions entre l'ofensiva entre Ucraïna i la batalla d'Stalingrad, "aquella línia d'on és impossible retirar-se". 

"Tota Europa estava al costat de l'Alemanya feixista" 

En aquest context, i aprofitant l'avinentesa i les celebracions de la setmana passada, la televisió de l'Estat rus ha dit ara que tota Europa lluitava amb Hitler contra Rússia. "Aleshores, fa 80 anys, va ser a Stalingrad on vam vèncer l'embat de l'Occident col·lectiu contra el nostre país... Tota Europa estava al costat de l'Alemanya feixista", exposava un presentador del canal, amb una imatge del president rus, Vladímir Putin, al fons. 

Lluita contra els nazis

Cal posar èmfasi que durant mesos el Kremlin ha intentat fer servir la guerra a Ucraïna i presentar-la com una nova lluita contra els nazis al capdavant de l'Estat ucraïnès, un fet que pot considerar-se un mer pretext per a la seva guerra d'agressió. Els paral·lelismes, però, són insostenibles. L'any 1941 l'antiga Unió Soviètica va ser envaïda per l'Alemanya nazi, l'any 2022, Rússia va atacar Ucraïna sense veure's ella mateixa agredida ni amenaçada. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant un parlament per commemorar els 80 anys de la batalla d'Stalingrad / Efe