La tempesta Ida ha assotat en les últimes hores diversos estats del nord-est dels Estats Units, especialment Nova York i Nova Jersey, deixant-hi, almenys, 25 víctimes mortals per les pluges torrencials, inundacions sobtades i vents huracanats. 

D'aquestes, 13 han estat notificades a l'estat de Nova Jersey, de les quals quatre es trobaven en un mateix edifici a la localitat d'Elizabeth, d'uns 130.000 habitants. A Nova York se n'han registrat 9, la majoria als barris de Queens i Brooklyn. Segons l'últim balanç de dades de les autoritats de la zona, Ida també ha provocat tres víctimes mortals a la ciutat de Filadèlfia, a Pennsilvània. 

Morts per ofegament 

Entre les víctimes de Nova York hi ha una criatura de només dos anys. Segons ha informat aquest dijous el cap de la policia de la ciutat, Dermot Shea, a banda d'un mort per un accident de trànsit a Manhattan, les altres vuit persones han mort a les seves llars i soterranis residencials, molt habituals als Estats Units, a causa de les inundacions. La situació ha estat molt similar a Elizabeth, on l'Ajuntament ha detallat que les quatre persones d'un mateix edifici també van morir ofegades. La resta de víctimes de Nova Jersey van quedar atrapades als seus vehicles. 

Pel que fa a les víctimes de Filadèlfia, les autoritats del comtat de Montgomery només han detallat el cas d'una senyora que hauria perdut la vida per l'impacte d'un arbre sobre casa seva.

Dades històriques al Central Park 

L'huracà Ida ja havia provocat sis morts al sud dels Estats Units abans d'arribar a la zona de Nova York, Nova Jersey i Connecticut amb molta força, convertint-se en un fenomen meteorològic històric. De fet, a la ciutat de l'Estàtua de la Llibertat, ha trencat amb els rècords registrats només un parell de dies abans amb les pluges torrencials de la tempesta Henri.  

Al Central Park, un dels escenaris més reconeixibles de Nova Ýork, es van registrar en només una hora fins a 8 centímetres d'aigua a les nou de la nit d'ahir dimecres. Aquesta és la xifra més alta des que es van començar a recopilar dades el 1870 i va provocar que les autoritats de la ciutat haguessin d'emetre per primer cop un avís d'emergència per inundacions ràpides, que impliquen un risc mortal. 

Cascades i riades al metro 


Kathy Hochul, la governadora de l'Estat ha volgut deixar molt clara la magnitud de la tragèdia, assegurant que "és el primer cop que hi ha hagut una tromba d'aigua sobtada d'aquestes proporcions". Per això, ha comprat els carrers de la ciutat amb les cascades del Niàgara. Segons ha anunciat, el president Biden els ha ofert assistència federal per avaluar els danys.

També s'ha pronunciat l'alcalde de la ciutat, Bill de Blasio, que ha subratllat l'evident necessitat de "fer canvis" en la preparació davant el canvi climàtic. A la metròpolis més poblada dels Estats Units, amb més de 8 milions d'habitants, es va interrompre el servei de pràcticament totes les línies del metro. Aquestes van quedar inundades per riades i cascades d'aigua, que queien tant per les escales de les estacions com pels sostres dels túnels. 

A la imatge principal, una carretera inundada a Nova York / Efe