Escala la tensió als carrers de l’Argentina. Un fiscal va demanar aquest dimarts, 23 d'agost que es condemni la vicepresidenta d’Argentina, Cristina Fernández Kirchner, a 12 anys de presó perquè la considera la “cap” d’una trama de “corrupció sistemàtica al voltant de l’obra pública que va causar un perjudici milionari per a l’Estat". Segons va dir el fiscal Diego Luciani en el seu al·legat final en el judici que s’allarga des del mes de maig de 2019 per la denominada ‘causa Vialidad’, “es tracta probablement de la major maniobra de corrupció que s’hagi conegut en el país”.
-
Intent d'assassinat contra Cristina Fernández de Kirchner, vicepresidenta de l'Argentina | VÍDEO
-
Així és Fernando Andre Sabag Montiel, l'atacant de Cristina Fernández de Kirchner
Aquest procurador considera que l’expresidenta argentina -va governar el país entre el 2007 i el 2015- va ser la “cap” d’una associació il·lícita conformada per funcionaris públics “d’alta jerarquia” i que va actuar amb els mòbils del “lucre i la cobdícia”. A més de demanar que Cristina Fernández vagi a presó pel presumpte delicte d’associació il·lícita i administració fraudulenta de fons públics, Luciani va sol·licitar que se l’inhabiliti per sempre per exercir càrrecs públics. També va demanar que se li retirin béns dels acusats per valor de 5.231 milions de pesos (uns 36,4 milions de dòlars).
Aquesta notícia ha provocat que aquesta darrera nit a l’Argentina hagin tingut lloc diversos aldarulls, especialment a la ciutat de Buenos Aires, la capital del país. Els defensors de Cristina Kirchner van dirigir-se fins a la seva residència a última hora de la tarda després que abans hi anessin detractors de l’actual vicepresidenta del país. L’exmandatària de l’Argentina s’ha queixat a Twitter de la resposta policial, que depèn d’Horacio Rodríguez Larreta, actual cap de govern de la ciutat de Buenos Aires.
“Lúltim que li faltava a Rodríguez Larreta per a ser Macri: la policia de la ciutat ha reprimit amb pals, gas pebre i gasos lacrimògens a ciutadans i ciutadanes que es van apropar a Juncal i Uruguay com a mostra de suport davant dels insults d’un grup d’energúmens macristes”, ha escrit Kirchner al seu compte de Twitter. “Mai cap militant ni simpatitzant del nostre espai polític ha anat al domicili de cap dirigent macrista a insultar-los; ni a la casa de Macri, ni a la de Rodríguez Larreta, ni a la de Bullrich o Vidal”, ha argumentat a les xarxes socials.
El govern argentí surt en defensa de Kirchner
Per altra banda, el fiscal va posar en qüestió l’actual president de l’Argentina, Alberto Fernández, per dir, quan va testificar en aquest judici, que la política pública en matèria de contractacions no pot ser revisada per la justícia. Després d’aquestes paraules del fiscal, el govern argentí va difondre un comunicat en el qual mostrava el seu suport a la vicepresidenta davant la “persecució judicial” en la seva contra i va afirmar que “cap dels actes atribuïts a l’expresidenta han estat provats”.