La Cort Internacional de Justícia (CIJ), màxim tribunal de les Nacions Unides, ha viscut aquest divendres moments de tensió durant la intervenció d'Israel, que ha defensat que la guerra a la Franja de Gaza, tot i ser "tràgica", no és un "genocidi", en resposta a les acusacions de Sud-àfrica, que va sol·licitar mesures cautelars addicionals contra Israel després de l'inici de l'operació militar a la ciutat de Rafah. La intervenció d'Israel ha estat interrompuda cap al final, quan una dona ha començat a cridar-los: "mentiders, mentiders". El senyal que emetia en directe l'audiència s'ha tallat, i no s'ha pogut veure la responsable de la interrupció, que quedava fora de la pantalla. 

L'agent d'Israel, Gilad Noam, ha estat l'encarregat de defensar la postura del país jueu, i ha demanat al tribunal de l'ONU que no emeti mesures cautelars addicionals exigint a Israel passos per evitar violar la Convenció sobre el Genocidi, perquè això suposaria una ingerència en "la microgestió d'aspectes operacionals d'un conflicte armat". En aquest sentit, ha acusat a Sud-àfrica d'"explotar" la Convenció sobre el Genocidi i "distorsionar" el dret internacional, i ha insistit que "conflicte armat no és sinònim de genocidi", perquè sinó "qualsevol conflicte podria ser portat davant aquest tribunal". Ha assenyalat que l'operació d'Israel és de caràcter defensiu, i respecte a l'ofensiva sobre Rafah, ha assegurat que la ciutat "és un epicentre d'activitat terrorista", ja que constitueix un "bastió" de les milícies del grup islamista Hamàs. 

Amb tot, Noam ha reconegut que "els incidents que violen les lleis de la guerra són habituals en un conflicte armat", perquè "cap Estat és infal·lible", però ha defensat que Israel compta amb un sistema legal robust per investigar els casos de "mala conducta" i garantir un retiment de comptes en cas necessari. "Israel continua compromesa amb les seves obligacions legals internacionals", ha afirmat. En aquest sentit, ha criticat que Sud-àfrica hagi plantejat la seva petició a partir d'"incidents individuals recollits als mitjans", ja que considera que falta explicar-los dins el "context complet" i que en cap cas constitueixen "una política de comportament il·legal o de genocidi".

Israel acusa Sud-àfrica de servir els interessos de Hamàs

Israel, a més, ha acusat Sud-àfrica de servir als interessos de Hamàs. "Quan li demana a la CIJ que exigeixi a Israel retirar les tropes de Gaza vol obtenir avantatge militar per al seu aliat, Hamàs, a qui no vol veure derrotat", ha denunciat Noam. I en aquest sentit, ha apuntat que una delegació del grup islamista va viatjar el passat 9 de maig a Johannesburg, on es va reunir amb la ministra d'Exteriors sud-africana, Naledi Pandor. La ministra va reconèixer haver mantingut converses amb el líder polític de Hamàs, Ismail Haniye, però va assegurar que el diàleg es va limitar a parlar sobre la situació humanitària a Gaza. Sigui com sigui, Israel ha retret a la ministra no haver instat Hamàs a l'alliberament dels ostatges. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!