Tunísia, un dels països musulmans que més ha avançat en el seu camí cap a la democràcia, passa per una situació bastant delicada des que el seu president, Kais Said, va anunciar aquest diumenge per sorpresa el cessament del primer Ministre, Hichem Mechichi, i la suspensió del Parlament. Hores després, Said també va cessar els ministres interins de Defensa i Justícia, Ibrahim Bartaji i Hasna Ben Slimane respectivament.

Després d'aquesta decisió, que va entrar en vigor de manera retroactiva a partir d'ahir, diumenge, les carteres seran dirigides pels secretaris generals o encarregats d'assumptes administratius i financers dels departaments corresponents fins a la designació d'un nou primer ministre i la formació d'un equip de Govern.

El president de Tunísia, Kais Saied, anuncia el cessament del primer ministre / Foto: Efe

Ho va fer fent ús de l'article 80 de la Constitució que recull que "en cas de perill imminent que amenaci la nació, la seguretat o la independència del país i obstaculitzi el funcionament regular dels poders públics, el president de la República pot prendre les mesures necessàries davant de les circumstàncies excepcionals després de consultar amb el cap de Govern i el president del Parlament".

Aquesta decisió ha arribat després que milers de ciutadans protestessin en diversos punts del país per reclamar la dimissió del Govern i la dissolució del Parlament per la seva mala gestió de la crisi sanitària i pel deteriorament de les condicions de vida, que es concreten en un índex d'atur i pobresa que va a l'alça. I, encara que hi ha hagut protestes en contra de la decisió, també n'hi ha hagut a favor com en el vídeo que es veu a continuació.

De fet, a diverses localitats, com Kairouan (centre), Sfax (centre-aquest) i Tozeur (sud-oest), diversos manifestants van atacar diferents seus regionals del partit islamista Ennahda, primera força parlamentària i soci del Govern. També van reclamar milionàries indemnitzacions per a les víctimes de la dictadura.

La mala relació entre el president i el primer ministre es remunta a començaments d'any, quan Said es va negar a acceptar una reforma del Govern ratificada pel Parlament en considerar que no va ser consultat prèviament i a causa de les sospites de conflicte d'interessos que planegen sobre alguns dels nous membres.

Tensió al Parlament

En declaracions a la ràdio local "Mosaïque FM", un dels principals líders del partit islamista Ennahda, soci del Govern, Ali Al-Arayedh, va qualificar aquesta decisió de "cop d'Estat contra les institucions de l'Estat".

Durant la matinada d'aquest dilluns, la tensió ha pujat quan el mateix president del Parlament, Rachid Ghannouchi, també líder històric del partit moderat Ennahda, ha intentat entrar a la Cambra juntament amb altres diputats de diversos partits a la seu parlamentària, i s'ha trobat que els membres de les forces de seguretat els ho han impedit.

Amb el pas de les hores, i malgrat unes tòrrides temperatures properes als 40 graus centígrads i el fet que els carrers estiguessin tallats al trànsit, centenars de militants islamistes s'han apropat aquest dilluns al matí al Parlament per protestar contra el que han qualificat com "el cop de Saied". Malgrat un important desplegament policial, desenes de seguidors del president i militants de Ennahda s'han amuntegat als voltants de l'Assemblea i han protagonitzat intercanvis de pedres en els quals diversos ciutadans han resultat ferits.

Altres dels principals partits parlamentaris com Cor de Tunísia i la Coalició Dignitat han qualificat les mesures del mandatari de "cop d'Estat constitucional" i han cridat a reprendre la feina de l'hemicicle i de l'Executiu per evitar un buit de poder. Tanmateix, formacions com a Moviment del Poble o Corrent Popular han mostrat el seu suport al president.

Un altre element que ha augmentat la tensió al país ha estat la irrupció de soldats de l'Exèrcit a les oficines de la cadena de televisió qatariana Al Jazeera. "Condemnem l'assalt de l'oficina d'Al Jazeera a Tunísia i la implicació dels mitjans de comunicació en els conflictes polítics", ha afirmat la font en el seu compte de Twitter i ha explicat que agents vestits de civil van entrar al local sense una autorització judicial, van confiscar les claus i van obligar els periodistes a apagar els telèfons i ordinadors.

Una dècada d'inestabilitat

Tunísia va iniciar la seva transició democràtica el 2011 amb l'anomenada "Revolució dels Gessamins", que va posar fi a dues dècades de la dictadura de Zine El Abidine Ben Ali, i durant la qual s'han succeït un total de deu governs que han agreujat encara més la crisi econòmica i social.

 

Imatge principal: Manifestants donen suport a la decisió del president de Tunísia / Foto: Efe