Els propagandistes de la televisió estatal russa compten els dies perquè s'acabi la guerra. En les darreres setmanes, els comentaristes han parlat amb més llibertat sobre els errors de Vladímir Putin en la invasió d'Ucraïna, tot i que encara semblen convençuts que la nova estratègia d'atacar infraestructures civils i fer patir encara més la població forçarà Kíiv a arribar a un acord amb Moscou. Amb tot, alguns s'adonen que, amb cada míssil, cada cop estan més lluny d'aconseguir la simpatia del pobre ucraïnès. En un moment insòlit en plena repressió dels mitjans de comunicació, dos experts afirmen davant les rialletes dels altres tertulians que la invasió del país veí va ser il·legal, que ningú no vol arribar a cap acord amb Rússia, que Kíiv no farà cap concessió de territori, que la destrucció d'infraestructures és cruel i que el poble ucraïnès no pensa rendir-se per molt difícil que els hi facin la vida. La reacció de gran part dels presents és soscavar la credibilitat dels comentaristes que han alçat la veu contra la guerra, tot acusant-los de voler protagonisme a la televisió i visiblement nerviosos.
"No es rendiran. Han sobreviscut Leningrad"
A l'inici del debat, el periodista suggereix que els "ucraïnesos voldran la pau quan es quedin sense llum", en referència als greus atacs contra les infraestructures d'energia i aigua potable al país veí, ideats per portar la població al límit i forçar la rendició. L'altre presentador afegeix que, si bé els atacs són eficients en el sentit de deixar la ciutadania sense calefacció abans de l'hivern, no funcionen "en el sentit de canviar com pensen" sobre Rússia. Per al politòleg i historiador Aleksandr Sytin, "el problema és que es va violar la llei internacional". Sense pèls a la llengua, el tertulià carrega contra la decisió d'irrompre en la "integritat territorial d'una nació sobirana": "Aquelles no eren fronteres russes, i punt", assevera. De la mateixa manera, opina que les penúries per les quals Rússia està fent passar la població civil ucraïnesa només els reafirma en la seva sobirania i menyspreu cap als russos. Si bé rebutja la tesi de Putin que siguin la mateixa nació, reconeix que, com a exsoviètics, els ucraïnesos han viscut guerres pitjors: "No té sentit vaticinar la rendició del poble ucraïnès perquè es vegin forçats a cuinar bacó amb una espelma. Són exsoviètics. Han sobreviscut el setge de Leningrad. Ni a ells ni a nosaltres ens podran derrotar així". És per això que, de moment, "no hi ha cap senyal que ningú vulgui arribar a un acord amb Rússia de cap de les maneres". Que Ucraïna cedeixi territori "no només és impossible, sinó que és inconcebible", assegura l'expert.
"Això és una guerra contra el poble"
El debat comença a perdre les formes quan pren la paraula el sociòleg Alexei Roschin i mostra encara més obertament la seva contrarietat a la guerra, sobretot pel que fa a la destrucció d'infraestructures. "Això és crueltat i sadisme, una guerra contra civils. Això és una guerra contra el poble-", etziba el tertulià abans que el presentador l'interrompi. Visiblement nerviós, el periodista suggereix que Roschin està fent el ridícul i no recorda com s'ha de comportar a la televisió perquè fa tems que no hi apareix. "Com a ciutadà, en soc responsable, però no aprovo els bombardejos a les centrals nuclears!", exclama el sociòleg, però el presentador el torna a tallar i diu que "farem veure que hem escoltat la resta del teu manifest".