Els inspectors d'hisenda de l'aeroport de Viracopos, al Brasil, han interceptat dues maletes, propietat de Teodoro Nguema Obiang Mangue, Teodorín, el fill del dictador guineà. A l'interior de les dues maletes hi havia diners en efectiu, en dòlars i en moneda brasilera, i un gran nombre de rellotges de luxe. El valor dels rellotges s'elevaria a 14 milions de dòlars. Un sol dels rellotges, forrat de diamants, podria valdre 3 milions i mig de dòlars. El contingut dels dos equipatges es podria elevar a 16 milions de dòlars. La comitiva de Teodorín va resistir-se durant molta estona al registre dels dos equipatges, i no van lliurar les claus fins que els inspectors de duanes van amenaçar amb obrir-les per la força.

Béns incautats

Tot i que Teodorín viatja amb passaport diplomàtic i té immunitat diplomàtica, les autoritats brasileres argumenten que sempre s'ha de declarar l'entrada de grans quantitats de diners. Teodorín no ha estat molestat, però els rellotges i els diners podrien quedar-se al Brasil, si la protesta diplomàtica que prepara l'ambaixada guineana no prospera. Teodorín ha al·legat que es tracta, simplement, de la seva col·lecció personal de rellotges. De fet, l'any 1990, abans del descobriment del petroli, quan el seu país estava en la més absoluta misèria, Teodorín ja va aparèixer a un documental comprant-se a París un rellotge que valia 128.000 francs francesos, un dineral a l'època, però no-res comparat amb els rellotges intervinguts al Brasil.

Al Brasil, de festa

Teodorín, que és també vicepresident del seu país, havia arribat a aquest aeroport procedent de Singapur, amb onze passatgers més, en un Boeing 727-200, un avió que habitualment té entre 267 i 364 places. Es tracta d'un avió del 2014 que havia format part de la flota de la companyia guineana CEIBA i que des del 2017 és propietat del govern guineà i és usat sovint pels viatges privats de la família presidencial. El vicepresident no estava en missió diplomàtica. Segons fonts oficials equatoguineanes, Teodorín hauria arribat al Brasil per rebre tractament mèdic, però és probable que hi anés amb altres objectius.

Se sap que Teodorín ha mantingut molt bona relació amb els ambients de festa brasilers. De fet, el 2015 va finançar, amb 3 milions de dòlars, una de les principals escoles de samba de Rio de Janeiro, la Beija Flor, el que ja va fer que s'obrís una investigació sobre la seva actuació, que no va prosperar.

Foto: Instagram @teddynguema.

L'hereu, o el "patró"

Teodoro Nguema Obiang, conegut a Guinea Equatorial com "Teodorín" o "Patrón", és un personatge molt conegut al país africà per les seves excentricitats. Va ser durant molt de temps ministre de Boscos i Agricultura, tot i que passava llargues temporades fora del país. A Guinea és molt influent, perquè és el protegit de la "Primera Dama", la primera esposa del dictador, la temuda Constancia Mangue. A més a més, dirigeix l'organització juvenil de l'oficialista Partit Democràtic de Guinea Equatorial, l'Associació de Fills d'Obiang (ASHO). És odiat per molts dels membres de la família d'Obiang, perquè el consideren desequilibrat. Però el seu pare no ha parat de promoure'l. Els inversors estrangers temen que l'ascens al poder de Teodorín, en cas de mort de Teodoro Obiang (de 76 anys), provoqui un daltabaix al país per les seves excentricitats.

Teodorín prova un submarí de butxaca de la seva propietat. Foto: Instagram @teddynguema.

Corrupció al màxim

Com a funcionari públic guineà, Teodoro Nguema Obiang mai no ha tingut un salari gaire alt. Però ja fa molts anys, quan als Estats Units va esclatar l'escàndol del Riggs Bank, el 2004, es va fer patent que la família del dictador guineà es beneficiava dels recursos públics del seu país. Teodorín, que era ministre de Forestal, ha estat acusat d'extorsionar a les empreses forestals que treballaven al seu país. La família d'Obiang ha estat acusada, també, de participar en bona part de les empreses semipúbliques que es beneficien de les convocatòries de l'Estat. Davant la manca de transparència de l'Estat guineà, es sospita que els beneficis dels jaciments de petroli guineans es divideixen, bàsicament, entre els membres de la família al poder. Teodorín no ha parat de tenir procesos per corrupció a l'estranger, molts dels quals s'han resolt amb costosos acords financers. Mentrestant, en un país amb un PIB força alt, equiparable al d'alguns països europeus, no hi ha vacunes i ben pocs ciutadans tenen accés a l'aigua corrent.