Teodoro Nguema Obiang Mangue, fill del dictador de Guinea Equatorial i vicepresident segon del país, ha estat condemnat in absentia pel Tribunal Correccional de París a una pena de 3 anys de presó en suspensió i a una multa de 30.000.000 d'euros, també en suspensió, per haver blanquejat diners a França. No haurà d'ingressar en presó ni pagar la multa si no reincideix. La pena contempla també que els béns confiscats per l'Estat francès a Teodorín no li siguin retornats. El fet que la pena estigui suspesa permet que el que se suposa hereu a la presidència de la república africana pugui continuar amb la seva vida normal. Tot i que això afecta greument a la seva imatge internacional no es creu que la seva carrera política es vegi perjudicada perquè és el favorit del seu pare.
La sentència
A Teodorín se'l considera culpable d'haver gastat a França 150 milions d'euros procedents de l'erari públic de Guinea Equatorial. Aquesta quantitat l'hauria obtingut mitjançant els ingressos procedents del petroli i de les concessions forestals. El vicepresident hauria invertit aquests diners en una gran casa de luxe a l'Avenue Folch de París, i també en obres d'art, cotxes de luxe i tot tipus de capricis. Aquesta sentència es dicta després de 10 anys de litigi, en base a una denúncia de les ONGs Sherpa International i Transparency International, i s'emmarca dins del procés anomenat "dels béns mal adquirits", que afecta també a les famílies dels presidents de Gabon i Congo Brazzaville. Teodorín haurà d'indemnitzar a les organitzacions denunciants amb 10.000 euros.
Persecució a l'exterior
Aquest cas judicial se suma a un de similar que va afectar als béns de Teodorín als Estats Units (i especialment a la seva casa de luxe a Malibú). En aquell cas Teodorín va confessar la seva culpabilitat i va acceptar que els seus béns fossin venuts i destinats a obres socials a Guinea Equatorial a canvi de no ser perseguit penalment. La família Obiang també ha estat perseguida a Espanya. Un jutge de Canàries investiga la família Kokorev, que presumptament es dedicava a blanquejar diners per al dictador i els seus pròxims. Queda a la presó Vladimir Kokorev, un ciutadà rus suposat cervell de la xarxa, però la seva dona i el seu fill han estat alliberats després de passar dos anys a presó, perquè encara no s'ha completat la instrucció del sumari.
Pocs problemes
El judici de París era el principal maldecap de Teodorín. La justícia francesa havia decretat, durant algun temps, una ordre de recerca i captura internacional contra ell, i això el va obligar a viure reclòs a Guinea o a viatjar només a països aliats. Des que es va aixecar la suspensió de l'ordre, Teodorín ha continuat amb la seva vida de luxes. La seva defensa al·lega que recorrerà la sentència. A més a més, Guinea Equatorial ha interposat una querella contra França, al Tribunal Internacional de Justícia de l'Haia, en què acusa al país europeu d'immiscir-se en un assumpte intern. La justícia francesa al·lega que no qüestiona l'activitat de Teodorín al seu país, sinó la inversió realitzada a França.