El 16 de setembre del 2023 va tenir lloc un esdeveniment geològic extraordinari a Groenlàndia que va provocar un megatsunami amb onades de 200 metres d’altura que va generar un senyal sísmic que es va detectar a tot el planeta durant nou dies. Aquest senyal inusual, batejat com Objecte sísmic no Identificat (USO per a les seves sigles en anglès), va provocar un debat en la comunitat científica mundial sobre les seves possibles causes. Ningú tenia una explicació clara al principi, el que va portar a un esforç d’investigació internacional i interdisciplinari per resoldre el misteri. Finalment, després d’una extensa anàlisi que va involucrar a 68 científics de 40 institucions de 15 països, s’ha aconseguit determinar que el senyal va ser causat pel megatsunami generat per una colossal esllavissada de terra en el remot fiord Dickson de Groenlàndia. L’estudi ha estat publicat aquest dijous a la revista Science, gairebé un any després del succés, i ha donat la resposta a aquest senyal sísmic inusual que va recórrer tot el món, des de l’est de Groenlàndia fins a l’Antàrtida en menys d’una hora, i que va continuar irradiant durant 9 dies, “sonant la Terra com una campana gegant”, afirma Sience.
A massive rockslide in Greenland on Sept 16, 2023, triggered a tsunami and created a global seismic signal that resonated for 9 days. The event was caused by a 25 million cubic meter rock-ice avalanche into Dickson Fjord, leading to a 200m-high tsunami.https://t.co/kMw20k7lQn
— David Mimoun ✨ (@MoonNext) September 12, 2024
L’origen del 'megatsunami'
L’origen del megatsunami va ser el despreniment del cim d’una muntanya de 1.200 metres d’altura al fiord Dickson, que va provocar una allau massiva de més de 25 milions de metres cúbics de roca i gel, el que va provocar les onades de fins a 200 metres d’altura. El tsunami colossal va ressonar a l’estret fiord, colpejant contra les parets del canal i creant ones sísmiques rodamons, com "un gran instrument musical", explica a Science el sismòleg de la University College de Londres, Stephen Hicks, autor del nou estudi. El megatsunami va generar aquest fenomen conegut com a seiche, una oscil·lació rítmica de l’aigua que es produeix en cossos d’aigua tancats o semitancats, com poden ser llacs, badies o fiords, com el de Dickson. L’aigua es va agitar d’un costat a l’altre de l’estret fiord durant més d’una setmana, i aquesta oscil·lació va ser la que va produir un senyal sísmic global de 10.88 milihercis que va ressonar durant els nou dies.
Díky protaženému tvaru fjordu a jeho hloubce vzniklo v jeho vodách stojatá vlna.
— Dr. Petr Brož (@Chmee2) September 12, 2024
Voda tak kmitala ve zvláštním rytmu.
A díky tvaru fjordu se stalo, že tohle vlnění ztrácelo svou energii jen velice pomalu...
Stojaté vlnění se v něm tak odehrávalo po dlouhé dny... pic.twitter.com/WhqSRgaonr
El senyal sísmic USO
Aquest és un senyal sísmic inusual i que va desconcertar als investigadors, que la van batejar com a un objecte sísmic no identificat (USO). No semblava el típic registre sísmic dels terratrèmols, que mostrar un patró atrafegat en els sismògrafs. El senyal oscil·lava amb un interval de 92 segons entre els seus pics, la qual cosa era massa lenta per ser percebut pels humans. A més, el senyal es va mantenir fort durant diversos dies consecutius, a diferència dels esdeveniments sísmics comuns que es debiliten ràpidament. "Miro moltes dades sísmiques i mai no havia vist res com això", explica Göran Ekström, sismòleg de la Universitat de Colúmbia.
Robert Anthony, un geofísic coautor de l'estudi, va descriure com a "emocionant treballar en un problema tan desconcertant amb un equip interdisciplinari i internacional de científics". L'investigador Stephen Hicks va reconèixer que "quan vaig veure per primera vegada el senyal sísmic, em vaig quedar completament desconcertat. Tot i que sabem que els sismòmetres poden registrar diverses fonts que es produeixen a la superfície de la Terra, mai no s'havia registrat una ona sísmica de tan llarga durada, que es desplaça per tot el planeta i que conté una sola freqüència d'oscil·lació", explica. Ebeling, un altre investigador involucrat, va destacar que el descobriment mostra que "hi ha coses fora que encara no entenem", ressaltant l'essència de la ciència de tractar de respondre preguntes desconegudes. Els científics consideren que aquesta troballa podria inspirar a revisar registres sísmics a la recerca d'esdeveniments similars, ara que saben què cercar.
Les causes de l'esllavissada
L’estudi ha determinat que l’esllavissada que va provocar el megatsunami va ser causada per l’aprimament dels glacials en la base de la muntanya, a conseqüència del canvi climàtic. Els investigadors alerten de com el canvi climàtic pot desencadenar fenòmens geofísics de gran magnitud amb impactes a escala planetària. Tot i que el fiord Dickson es troba en una ruta comunament utilitzada per creuers turístics que visiten els fiords de Groenlàndia, el dia que va ocórrer l’esdeveniment geològic no hi havia cap creuer en aquesta zona específica, i per tant no es va haver de lamentar cap víctima, tot i que l’incident subratlla la necessitat de tenir una major vigilància en les rutes dels creuers turístics que passen per la zona en el futur. Encara que no es va poder captar el despreniment en el moment just en què es va produir, l'armada danesa sí que va registrar un vídeo amb drons tres dies després.