Un terratrèmol de magnitud preliminar 7 ha sacsejat aquest dijous el nord de Califòrnia, al comtat de Humboldt, i ha provocat l’emissió d’una alerta de tsunami des del sud de San Francisco fins a l'estat d'Oregon que s'ha desactivat al cap d'una hora. El fenomen ha ocorregut a les 10:44 hora local i 25 minuts més tard s’ha indicat que el tsunami podria arribar a la costa oest dels Estats Units, a les 11:10 hora local. Posteriorment, s'han registrat almenys dotze rèpliques, incloses sis en només deu minuts. Una de les més fortes ha assolit els 4.2 graus.
Les autoritats han instat els residents de la zona a allunyar-se de l'aigua i la platja i evacuar els immobles més enllà de les zones de risc de tsunami. El Centre Nacional d’Alerta de Tsunamis ha avisat, abans que es desactivés l'alerta, que “les inundacions costaneres repetides són possibles a mesura que les onades arriben a la costa, es mouen terra endins i tornen a desembocar a l'oceà".
L'epicentre del terratrèmol s'ha concentrat a Eureka, una localitat situada entre San Francisco i Oregon, i ha provocat una sacsejada que ha amenaçat tota la costa nord de Califòrnia. Els avisos indicaven que les inundacions de les zones costaneres eren molt possibles i podien arribar a allargar-se durant diverses hores després de l'arribada de l'onada inicial. En declaracions als mitjans de la zona, alguns afectats han descrit el paisatge posterior al terratrèmol com "una zona de guerra".
El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, ha decretat l’estat d’emergència a la regió, un moviment amb què s’espera que els recursos arribin més de pressa a les zones afectades. Per la seva banda, l'Oficina de Serveis d'Emergència del Sheriff del Comtat de Humboldt ha dit que no han rebut cap informe que indiqui danys de gran magnitud, tot i que una forta apagada ha afectat més de 10.000 veïns. El procediment en aquestes situacions indica que els primers responsables de la zona han d'examinar els edificis i les carreteres per buscar qualsevol desperfecte estructural.
Al nord de Califòrnia, els telèfons han fet sonar un avís de tsunami del Servei Meteorològic Nacional que deia: "Una sèrie d'onades potents i fortes corrents poden afectar les zones costaneres. Estàs en perill. Col·locat allunyat de la costa fins que els funcionaris locals diguin que és segur tornar". La ja desactivada alerta de tsunami ha provocat evacuacions en milers, ja que més d'1,3 milions de persones viuen a prop de la zona del terratrèmol. El Servei Meteorològic Nacional ha informat inicialment que l'onada podria arribar a la costa de San Francisco a les 12:10 hora local i ha descrit l'escena com "una situació força perillosa". El districte de trànsit ràpid de la badia de San Francisco, conegut com a BART, ha aturat la circulació en totes direccions pel túnel submarí entre San Francisco i Oakland.
Per què hi ha terratrèmols a Califòrnia?
A Califòrnia hi ha dues plaques tectòniques: la placa del Pacífic i la placa d'Amèrica del Nord. La placa del Pacífic està formada per gran part del fons de l'oceà Pacífic i la costa de Califòrnia, mentre que la placa d'Amèrica del Nord comprèn la major part del continent nord-americà i parts del fons de l'oceà Atlàntic. El límit principal entre aquestes dues plaques és la falla de San Andrés, que té més de 650 milles de llarg i quasi 10 milles de profunditat. Moltes altres falles més petites, com la de Hayward, al nord de Califòrnia, i San Jacinto, al sud, es ramifiquen i s'uneixen a la falla de San Andrés.