La imatge del doctor palestí-britànic Ghassan Abu Sittah després de la matança a l'Hospital Al-Shifa a Gaza envoltat de cadàvers fa just un any, va fer la volta al món. Ara, des de Beirut, intenta salvar famílies ferides en aquesta guerra, en què denuncia que Israel busca "desmantellar" el sistema sanitari palestí i libanès. "Crec que per mi la similitud més evident (entre Gaza i el Líban) és tenir com a objectiu el sistema sanitari. És obvi que Israel considera ara el desmantellament del sistema sanitari un component crític d'una política de terra cremada, de fer un lloc inhabitable", assenyala Abu Sittah en una entrevista a Efe des de la capital del país mediterrani.

El cirurgià plàstic i reconstructiu va estar 43 dies a la Franja de Gaza, des de l'inici de la guerra israeliana a l'enclavament, que ha causat en poc més d'un any més de 42.000 morts. Des de Beirut, on va arribar fa un mes, el també membre de l'ONG Inara afirma que ja s'han "perdut vuit hospitals al Líban, hi ha una destrucció sistemàtica de tots els hospitals de campanya que hi ha al sud del Líban i n'hi ha hagut més un centenar de paramèdics i metges assassinats. Així es pot veure que ara és una part central de l'estratègia d'Israel".

Tal com destaca Efe, no només el sistema sanitari, les lesions de les persones als dos fronts són "similars" per les explosions que pateixen dels bombardejos israelians, que es van intensificar des del 23 de setembre passat, així com les que van ser "esclafades a les runes de casa seva".

Els pitjors casos: els nens

Quan el 17 de setembre passat van explotar milers de buscapersones al país, molts en mans de membres del grup xiïta libanès Hezbollah, Abu Sittah va decidir volar al Líban per posar-se mans a l'obra i intervenir amb els seus companys. "Va ser horrible perquè aquests explosius van ser dissenyats per treure els ulls de la gent i mai a la història de la humanitat hi ha hagut un acte de mutilació d'aquesta mida", apunta. Però durant aquest mes al Líban, els pitjors casos que ha tingut han estat els nens.

"He tingut un nen amb una ferida d'explosió que va fer que la cara s'obrís i la mandíbula inferior quedés en trossos, el qual necessitarà més cirurgies. Tinc un nen que té la mà esclafada i estem intentant salvar-la. Un altre nen que la metralla li va entrar per l'arc de la cama, per això ara estem reconstruint la cama. Nens amb cremades, amb amputacions…", explica a Efe. A principis d'octubre, el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) estimava, segons xifres oficials, que més de 100 menors han estat assassinats des de l'inici de la campanya israeliana contra el Líban, mentre que uns 400.000 han estat forçats a deixar casa seva. Gairebé tots els nens del Líban han patit algun tipus d'impacte i molts han estat víctimes de bombardejos, han perdut els seus éssers estimats, casa seva i l'accés a l'educació. I ara s'enfronten a un futur incert.

"Quan vols acabar l'operació i donar-los l'alta, no tens una llar on enviar-los. Tinc dos nens que hem hagut de buscar allotjament perquè, quan vam acabar l'operació i van poder sortir de l'hospital, no van poder tornar a casa", assevera.

Volen que segueixin les guerres

Des que Abu Sittah, ara també rector de la Universitat de Glasgow (Regne Unit), va sortir de Gaza, ha viatjat pel món –on l'han deixat, atès que li van prohibir l'entrada a Alemanya i França, entre d'altres– denunciant el "genocidi" a què s'enfronten els palestins. "El pitjor és quan saps que els nens al Líban són assassinats per les bombes donades a Israel durant el genocidi a Gaza intencionalment, sabent molt bé el que Israel fa amb aquestes bombes", diu, en referència als Estats Units, Alemanya o el Regne Unit en aquesta mateixa entrevista a Efe.

El març passat, la relatora de l'ONU per als Territoris Palestins Ocupats, Francesca Albanese, va assegurar que "hi ha motius raonables per creure que s'ha arribat al llindar que indica la comissió del delicte de genocidi" per part d'Israel a Gaza. "És obvi que els governs occidentals volen que el genocidi a Gaza i la guerra al Líban continuïn", indica.

Abu Sittah no pot tornar a Gaza, ja que Israel va vetar el retorn de qualsevol metge d'origen palestí, cosa que li produeix un sentiment de "culpa" al veure que els seus companys continuen atenent les massacres que se succeeixen. Pel que fa al Líban, vaticina que "el pitjor dia del Líban s'hi acosta, però encara no ha arribat".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!