El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) veu "irregularitats" per manca de transparència en els contractes de la Comissió Europea (CE) amb les empreses farmacèutiques per a la compra de vacunes contra la covid-19. La justícia europea assenyala especialment que hi ha hagut molt poca informació publica sobre les indemnitzacions i les declaracions de conflictes d'interessos. Tot plegat neix de dos recursos admesos parcialment pel tribunal que denunciaven poca transparència en la compra de vaccins. 

En la sentència, el TGUE rebutja els arguments de la Comissió Europea per "denegar parcialment" l'accés a les declaracions d'inexistència de conflicte d'interès dels membres de l'equip negociador per a l'adquisició de les vacunes. Luxemburg considera que hi havia una "finalitat específica d'interès públic" en l'accés a declaracions d'inexistència de conflicte d'interès de les persones designades per pactar els contractes.

Sobre les indemnitzacions que els estats havien de pagar a les empreses farmacèutiques en cas que les vacunes fossin defectuoses, Luxemburg argumenta que la directiva europea estableix que els productors són "responsables dels danys causats pels defectes dels seus productes" i que "la seva responsabilitat no pot quedar limitada o exclosa". Ara bé, el tribunal subratlla que el dret europeu no prohibeix que "un tercer reemborsi els danys i perjudicis que un productor hagi pagat perquè el seu producte sigui defectuós".

Un cop per Von der Leyen? 

La decisió de la justícia europea arriba justament un dia abans que la candidatura d'Ursula von der Leyen per tornar a encapçalar la Comissió Europea arribi a l'Eurocambra. Justament, l'alemanya estava al capdavant de la Comissió quan va esclatar la pandèmia i és sota el seu comandament que es van adquirir les vacunes. De fet, Von der Leyen també va ser criticada en la gestió de la compra de vacunes per negociar personalment alguns contractes amb el conseller delegat de Pfizer Albert Bourla a través de trucades i d'SMS i esborrar després aquests documents, actitud que va criticar el Defensor del Poble Europeu i que va portar el diari The New York Times a presentar també una altra denúncia davant de la Justícia europea.

Podria afectar això a la seva reelecció? Molt probablement no. Tot i que cal tenir en compte que les votacions a la candidatura de Von der Leyen que tindran lloc demà a Estrasburg seran secretes. Així doncs, és molt difícil saber quin grup han donat finalment el suport a l'alemanya. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!