La xarxa social d'origen xinès TikTok ha deixat de funcionar ja aquest dissabte als Estats Units. El Tribunal Suprem del país va avalar divendres la llei que va aprovar el 2024 el Congrés nord-americà, que obligava la popularíssima plataforma a desvincular-se de la seva empresa matriu xinesa, ByteDance, o si no hauria de tancar. El motiu que va impulsar la mesura és un suposat perill per a la seguretat nacional per si l'empresa cedeix dades i informació crítica dels usuaris americans al govern xinès o que aquest pugui influir en el debat públic del país. Si bé s'havia especulat amb una possible venda al magnat trumpista Elon Musk, propietari de X (Twitter), finalment no hi ha hagut traspàs cap a altres mans i el tancament ha entrat en vigor. Es tracta de la primera vegada que els Estats Units prohibeixen una xarxa social a escala nacional.

Alguns usuaris ja han explicat que TikTok s'ha retirat de la botiga d'aplicacions d'Apple als EUA, per la qual cosa ja no es pot descarregar. A la pràctica, l'entrada en vigor de la llei obliga a Apple i a Google a eliminar TikTok de les seves botigues d'aplicacions, així com a les empreses d'allotjament web que col·laboren amb la plataforma, com Oracle i Amazon Web Services, a tallar relacions amb ella.

L'aplicació compta amb 170 milions d'usuaris als Estats Units —la població del país és de 334 milions— i a molts d'ells els ha arribat un missatge d'avís als seus telèfons una hora i mitja abans de l'entrada en vigor de la llei, prevista per a les 00.01 h de diumenge: "Ho sentim, TikTok no està disponible en aquest moment", i alhora que s'atribuïa el cessament del funcionament de la xarxa social de vídeos curts a la legislació impulsada pel Congrés del país.

Tanmateix, segons el Govern del president Joe Biden, TikTok ha pres aquesta decisió per iniciativa pròpia. Després de la decisió del Tribunal Suprem, la Casa Blanca va anunciar que l'actual Executiu en funcions no aplicaria la llei i que el seu compliment quedaria en mans del nou president electe, Donald Trump, que assumirà el càrrec aquest dilluns. Precisament aquest dissabte, en una entrevista amb la cadena NBC, Trump ha afirmat que "probablement" concediria a la plataforma una pròrroga de 90 dies per evitar la seva prohibició als Estats Units. De fet, el nou mandatari americà s'ha mostrat contrari al tancament de TikTok i aposta per intervenir per trobar una solució. La mateixa xarxa social és conscient d'això i ha enviat un altre missatge als usuaris que han intentat tornar a entrar en l'aplicació: "Tenim la sort que el president Trump ha indicat que treballarà amb nosaltres en una solució. Romanguin atents!".

Sancions de fins a 5.000 dòlars per usuari

L'incompliment de la norma comporta sancions econòmiques significatives: les empreses que continuïn recolzant TikTok podrien enfrontar-se a multes de fins a 5.000 dòlars per usuari, el que podria traduir-se en milers de milions de dòlars, atesa la mida de la seva base d'usuaris als EUA. Divendres a la nit, TikTok ja va advertir que es veuria obligada a suspendre operacions aquest diumenge, llevat que l'Administració de Biden garantís que no imposaria multes a les companyies que donen suport a l'aplicació. En resposta, la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, va qualificar la declaració de TikTok de "maniobra publicitària" i va reiterar que el Govern de Biden no tenia intenció de fer complir la llei, deixant la decisió en mans de Trump.

"Perill" xinès?

La legislació, aprovada l'abril de 2024, donava a ByteDance un termini de nou mesos per vendre les seves operacions als EUA a un comprador que no fos considerat un "adversari" del país i establia que, altrament, seria prohibida el 19 de gener per motius de seguretat nacional. El Govern de Biden i els legisladors que van promoure la norma consideren imprescindible que TikTok es desvinculi de ByteDance pel risc que el govern xinès pugui accedir a dades d'usuaris nord-americans o influir en el debat públic del país —es pot destacar que TikTok és una plataforma on a més de l'entreteniment també prolifera el contingut polític i crític i és la xarxa social en la qual desenes de milers de joves americans polititzats s'organitzen per criticar el model econòmic i la política internacional del país. De fet, la debat entorn del tancament va coincidir durant l'ofensiva israeliana a Gaza i la plataforma es va omplir de vídeos crítics amb Israel i el suport que li brinda incondicionalment els EUA—. Davant els arguments contra la plataforma, TikTok assegura que ha pres mesures per protegir la privacitat dels seus usuaris i nega que la seva plataforma pugui ser utilitzada per Pequín com a eina de propaganda.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!