Milers de persones de la comunitat indígena de Misak han sortit als carrers de Cali (Colòmbia) per fer una acció de "justícia històrica", com ho han qualificat alguns dels participants. Amb unes cordes han tirat a terra l'estàtua del colonitzador espanyol Sebastián de Belalcázar, que el 1536 va conquerir les terres indígenes on ara hi ha aquesta ciutat a l'oest de Colòmbia.
De fet, aquesta ha sigut només alguna de les accions que s'han produït aquest dimecres arreu del país on milers de persones han denunciat la reforma tributària que aplicarà nous impostos i afectarà sobretot a la classe mitjana colombiana. Per la seva banda, els pobles indígenes han sortit als carrers per reivindicar els seus drets i mostrar el rebuig a la colonització i la seva herència que encara els afecta avui dia.
Qui era el Belalcázar, el colonitzador que maltractava els indígenes
El colonitzador espanyol que avui ha anat a parar a terra, Sebastián de Belalcázar, va arribar per primer cop a Amèrica el 1498, en el tercer viatge de Cristòfol Colom. De fet, aquest no era el seu veritable cognom: es deia Moyano y Cabrera, però en arribar a Sud Amèrica va adoptar el nom de la seva ciutat extremenya d'origen, Belalcázar.
REPARAÇÃO HISTÓRICA
— Mídia NINJA (@MidiaNINJA) April 28, 2021
Como parte das mobilizações da greve nacional na Colômbia, nesta quarta-feira na cidade de Cali, um grupo de indígenas da etnia Misak derrubou a estátua do conquistador genocida Sebastián de Belalcázar. pic.twitter.com/SctgNckCUG
Un cop al continent americà es va unir a altres conquistadors com Núñez de Balboa i van conquerir els territoris que històricament havien pertanyut als pobles indígenes. Tot i això, els maltractaments cap aquestes comunitats no van passar desapercebuts a l'Imperi espanyol. Encara que el van nomenar governador de Popayán, a l'actual Colòmbia, el 1546 va ser condemnat a mort per entrar en disputes amb altres
Aldarulls després de la caiguda de l'estàtua
Després que alguns membres de la comunitat indígena de Misak hagin fet caure l'estàtua del colonitzador espanyol, s'han produït diversos enfrontaments amb la policia arreu de la ciutat de Cali.
El ministre de Defensa colombià, Diego Molano, ha optat per militaritzar la ciutat i extremar la presència de les forces de seguretat per evitar que les protestes s'escampin arreu del país. A més, les autoritats locals han optat per avançar el toc de queda i mantenir-lo fins al pròxim diumenge.