Multa per a Hongria per boicotejar la política d'asil de la UE. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha imposat una multa de 200 milions d'euros i un milió al dia per cada dia que segueixi saltant-se la normativa d'asil i retorn d'estrangers. En una sentència, l'alt tribunal acusa el govern de Viktor Orbán d'ignorar "deliberadament la condemna del TJUE" per obstaculitzar l'accés dels sol·licitants d'asil de protecció internacional i d'expulsar migrants de forma irregular de territori hongarès. Segons el TJUE, l'actitud de Budapest suposa una "amenaça important" per als drets d'aquestes persones i vulnera "greument el principi de solidaritat i de repartiment equitatiu" de la responsabilitat entre els estats membres pel que fa als refugiats i migrants.
Batalla judicial a Europa
El desembre del 2020, la Comissió Europea va guanyar una primera gran batalla als tribunals de Luxemburg i va invalidar gran part de la política d'asil i migració de Viktor Orbán a Hongria. La Comissió Europea va presentar un recurs per incompliment contra gran part de la seva normativa en matèria de dret d'asil i retorn de migrants en "situació irregular", en particular per l'internament de persones en les zones de trànsit. En la seva sentència, el TJUE defensava que els estats de la UE han de garantir que aquells que travessen la frontera puguin aplicar per obtenir la protecció internacional, si així ho demanen, i a Hongria les zones de trànsit ho fan impossible. Els jutges també van recriminar al govern hongarès que expulsi de forma col·lectiva demandants d'asil sense esperar que puguin recórrer una primera denegació de la sol·licitud de protecció internacional. Així doncs, recorden que les persones tenen dret a quedar-se a la UE fins que es resolgui en última instància la seva petició.
Tanmateix, Hongria manté el pols amb la normativa europea. Davant l'augment d'arribades de refugiats i immigrants el 2015, el govern d'Hongria va crear unes zones de trànsit a la frontera amb Sèrbia per gestionar les peticions d'asil i els retorns. Les sol·licituds de protecció internacional només es podien fer en aquestes zones on les autoritats limitaven molt l'entrada de persones. A més, Hongria també va limitar l'acollida en situacions de "crisi provocada per una immigració massiva" segons van defensar per "mantenir l'ordre públic i la seguretat del país". La normativa d'Orbán també permet expulsar els immigrants presumptament en "situació irregular". La Comissió Europea va portar Hongria als tribunals de la UE en considerar que aquestes mesures vulneren la legislació europea en limitar l'accés a l'asil i no respectar les garanties pels retorns. Tot i que Hongria va tancar les polèmiques zones de trànsit, el TJUE considera que no ha adoptat les mesures necessàries per complir el dret europeu sobre l'accés al procediment de protecció internacional i sobre el dret d'aquests sol·licitants a quedar-se al país a l'espera d'una resolució definitiva.