ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Toc d'atenció. El ministre d'Afers Exteriors de la Xina, Wang Yi, ha retret a l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, que "les sancions extremes perjudicaran totes les parts". Així ho ha fet durant la reunió celebrada aquest dimecres entre la Xina i la Comissió Europea, on Wang s'ha mostrat confiat en el fet que "el temps demostrarà que la postura xinesa respecte del conflicte a Ucraïna és responsable". El dirigent asiàtic ha explicat que entre la guerra i la pau, el seu país "tria la pau"; i que entre sancions i diàleg, aposta pel "diàleg".

El ministre xinès ha recordat a Borrell que "la vella mentalitat de guerra freda i de confrontació entre bàndols" ja no té cabuda a Europa, alhora que ha assegurat que "no és just ni legal que països que no són part del conflicte paguin per ell". Llavors, Wang ha insistit que la Xina està "disposada" tant a "treballar amb la comunitat internacional per assolir un alto el foc, promoure converses de pau i prevenir una crisi humanitària" com a redoblar esforços "per a una ràpida resolució del conflicte", tenint en compte "les preocupacions legítimes i raonables de totes les parts". També ha demanat "no adoptar un enfocament simplista de blanc i negre en complexos problemes de seguretat". Després de la videoconferència entre ambdues parts, el dirigent asiàtic s'ha reunit amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, per escenificar el tancament de files de la Xina amb Rússia.

El ministre xinès d'Afers Exteriors, Wang Yi / Europa Press

El suport de Borrell a la Xina per Taiwan

Wang ha declarat que la Unió Europea i la Xina són "dues de les principals forces en el procés de multipolarització mundial", motiu pel qual han de "mantenir una comunicació estratègica de forma regular per abordar conjuntament diferents desafiaments globals". Així doncs, el ministre xinès ha reiterat com Borrell ha assegurat que el bloc comunitari "s'adhereix a la política d'una sola Xina" i que "cap estat membre es desviarà" d'aquesta postura, en referència al conflicte que el gegant asiàtic manté amb l'illa de Taiwan. La qüestió és que països europeus com Lituània s'han acostat a Taiwan en l'últim any, cosa que va provocar una rebaixa per part del gegant asiàtic de les relacions diplomàtiques amb el país bàltic.

Des de l'inici de la guerra a Ucraïna, la Xina ha mantingut una postura ambigua des de la qual ha demanat que es respecti la integritat territorial de tots els països. A més, ha evitat fer servir la paraula "invasió" per referir-se a l'ofensiva russa i ha reiterat la seva oposició a les sancions contra el país euroasiàtic. Alguns països com França han demanat recentment que el gegant asiàtic expressi de forma explícita una condemna a la invasió russa a Ucraïna i que fes valdre el seu pes diplomàtic per posar fi al conflicte.