El Consell d'Europa ha fet un toc d'atenció al president francès, Emmanuel Macron, i al seu govern per l'actuació policial aquests dies per contenir els incidents als carrers de París i a d'altres localitats franceses. La comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, ha manifestat que està alarmada per un "ús excessiu de la força" contra els manifestants, i ha demanat a França que respecti el dret de manifestació.
"S'han produït incidents violents, alguns dels quals s'han dirigit a les forces de l'ordre", ha assenyalat la comissària en un comunicat. "Però els actes de violència esporàdics d'alguns manifestants o altres actes reprovables comesos per alguns durant una manifestació no poden justificar l'ús excessiu de la força per part dels agents de l'Estat. Tampoc aquests actes són suficients per privar els manifestants pacífics de gaudir del dret a la llibertat de reunió", ha afegit.
A banda de les càrregues policials de París, una de les intervencions policials més polèmiques ha passat a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord. Els agents van llançar gasos lacrimògens (gas pebre) en una manifestació en la qual participaven nens, i alguns d'ells van haver de ser atesos amb coïssor als ulls. En la marxa no es va produir cap incident, però els policies van voler impedir que els concentrats tallessin la carretera.
Els contraris a la reforma de les pensions impulsada pel president francès han protagonitzat aquest divendres la desena jornada de protestes, amb escenes de gran duresa a París i en altres localitats franceses. Malgrat que passen els dies des que Macron va aprovar per decret elevar la jubilació dels 62 anys als 64, la mobilització no sembla minvar. El govern francès està suant sang als carrers del país, amb una revolta contra la reforma de les pensions que, per ara, creix amb duresa cada dia que passa. París és una ciutat en la qual sovint les protestes acaben amb incidents, però la virulència del que s'està veient aquests dies ha sorprès els mitjans francesos. I a més s'està estenent a altres zones del país, com va passar amb l'incendi a l'Ajuntament de Bordeus (Gironda). La situació delicada en què es troba la presidència d'Emmanuel Macron queda confirmada també perquè el rei d'Anglaterra ha hagut de suspendre la seva anunciada visita a París, que era la primera des que va ser coronat. Les autoritats franceses no li poden garantir una estada tranquil·la, cosa que ratifica que la situació és extremadament greu per al govern.
Com que Macron no aconsegueix per ara desactivar la revolta i a França es protegeix el president, la primera ministra, Élisabeth Borne, és qui rep en primer terme la pressió del malestar i, segons diversos observadors, està trontollant en el càrrec. El diari Le Monde, que és ponderat, afirma que Borne està perdent suports a la majoria governamental i molts la qüestionen.