El líder de Junts per Catalunya a l'Eurocambra, Toni Comí, ha seguit la constitució del Parlament Europeu des de la tribuna de convidats. En una roda de premsa el passat dilluns, Comín va afirmar que tornaria a Brussel·les i no es quedaria a Estrasburg, ja que no pot participar en la constitució de la Cambra, perquè la presidenta de l'Eurocambra (i candidata a repetir el càrrec), Roberta Metsola, va rebutjar reconèixer el seu escó per no haver promès la Constitució espanyola. Tanmateix, el juntaire ha canviat d'opinió i ha presenciat el discurs de Metsola des de l'hemicicle, però no com a eurodiputat, sinó com a convidat.
"Des de la tribuna de convidats de l’hemicicle de l’Eurocambra a Estrasburg escolto el discurs de Roberta Metsola com a candidata a presidenta de la institució. Apel·la una vegada i una altra a conceptes com “democràcia” i “estat de dret”, que en boca seva avui només poden sonar a paraules buides", ha retret Comín en un tuit. En el mateix missatge, el candidat de Junts per Catalunya a les eleccions europees, ha recordat que la decisió de Metsola deixa sense representació 440.000 ciutadans. Comín ha conclòs: "Una presidenta del Parlament Europeu mai hauria d’infligir un mal com aquest a la democràcia europea".
Comín es dirigeix a la justícia
A principis de juliol el Parlament Europeu va deixar vacant l'escó del candidat de Junts després que la Junta Electoral Central (JEC) publiqués la seva llista final d'eurodiputats espanyols sense el dirigent independentista per no haver jurat la Constitució. Comín ha demanat al Tribunal de Justícia de la UE que obligui l'Eurocambra a acceptar-lo de forma cautelaríssima a l'espera de la resolució d'una disputa pel seu reconeixement.
El juntaire es troba recorrent un camí que ja va haver de fer l'any 2019. En aquella ocasió, finalment el president de la Cambra, el socialista David Sassoli, va acabar acceptant que ocupés el seu escó. La defensa de Comín augura que aquest cop succeirà el mateix.
Puigdemont assenyala l'estat espanyol
Carles Puigdemont ha denunciat la situació del seu company de partit i ha assenyalat a l'Estat espanyol com a culpable. "La democràcia asimètrica, que per a uns és completa i per a d'altres és restringida, no és democràcia. I això té un culpable: l'estat espanyol", ha assenyalat en un tuit. "És la segona legislatura consecutiva en què la cambra ens viola drets fonamentals, i ho fa de manera conscient, menyspreant les decisions prèvies i, sobretot, menyspreant els ciutadans", ha remarcat.