L'atac històric contra Hezbollah al Líban aquest dimarts eleva la tensió a la guerra a la Franja de Gaza. El 7 d'octubre de 2023 un atac aeri i terrestre dels milicians de Hamàs va deslligar la reacció de l'exèrcit d'Israel i ha obert un nou capítol d'una guerra que s'arrossega des de fa dècades. Les conseqüències d'aquesta guerra es manifesten també a la frontera entre Líban i Israel, on té la seva base Hezbollah. Aquest moviment islamista, que compta amb el suport de l'Iran, compta amb una de les forces paramilitars més poderoses del mitjà orient. Així doncs, es podria convertir en un actor comodí a la guerra entre Israel i Palestina i desencadenar un conflicte encara més gran. Un dels grans enemics d'Israel és Hezbollah. 

L'origen de Hezbollah

Hezbollah —nom del qual és partit de Déu— és una organització musulmana libanesa de corrent xiïta que té la seva base a la frontera entre Israel i el Líban i que disposa d'una de les forces paramilitars més poderoses d'Orient Mitjà. La seva ubicació geogràfica com l'orientació antiimperialista, antisionista, nacionalista àrab i amb fèrria oposició a la influència d'Occident (i, sobretot, dels Estats Units) en el món àrab el converteixen en un possible actor comodí en la guerra entre Hamàs i Israel. 

Des de 1992, el grup és dirigit per Hassan Nasrallah i actualment és la força militar més poderosa de la nació àrab. El grup també ha guanyat gradualment influència en el sistema polític de Líban i té poder de veto al gabinet. Els orígens del grup són difícils de definir, tot i que els seus precursors van sorgir després que Israel envaís una part del sud de Líban el 1982 com a resultat d'una sèrie d'atacs de militants palestins contra Israel en territori libanès. Inclou Beirut, on les forces israelianes, amb milícies cristianes libaneses de dreta aliades d'Israel, van assetjar la part occidental de la capital per a expulsar als militants palestins. L'operació es va tancar amb més de 17.000 morts, una investigació va responsabilitzar indirectament a Israel de la massacre. Davant aquest panorama, milers de combatents van abandonar el Líban, mentre que una banda de combatents islamistes xiïtes va irrompre al panorama polític libanès. El 1983, dos terroristes suïcides, van atacar una casera de la Marina estatunidenca a Beirut i van matar 300 soldats americans i francesos, i alguns civils. Només 1 any més tard, combatents vinculats a l'Iran van bombardejar l'ambaixada estatunidenca a Beirut, matant a 23 persones.

El 1985 els combatents d'ambdues bandes es van unir a una organització comuna: Hezbollah. L'organització va fer oficial la seva fundació amb una carta oberta en la qual identificava els Estats Units i la Unió Soviètica com "a principals enemics de l'Islam". En aquest escrit també plantejaven la destrucció d'Israel "és l'enemic odiat contra qui hem de lluitar fins que els odiats obtinguin el que mereixen", resa el text.

Fundacions "terroristes"

Des de la seva fundació, Hezbollah ha estat acusada de perpetrar una sèrie d'atemptats contra objectius jueus i israelians. A més, està declarada com a organització terrorista pels Estats Units, Israel i altres països de la Lliga Àrab. També està inclosa a llista d'organitzacions terroristes declarades per la Unió Europa (UE). 

Hezbollah va començar a exercir un paper actiu a la política libanesa, tant és així, que el 1992 va participar per primer cop a les eleccions nacionals obtenint més escons que qualsevol altre partit. Uns resultats que van obligar a l'Estat libanès va haver de reconèixer la seva legitimitat com a força de la resistència armada contra l'ocupació israeliana del sud del Líban. Actualment, ocupa 15 dels 128 escons del Parlament libanès. A més, també ha participat a la guerra de Síria al costat de les forces d'Al Asad i el 2015 va enviar combatents a Síria per a fer front a l'Estat Islàmic.

La força de Hezbollah

El líder de Hezbollah va assegurar el 2021 que el grup comptava amb 100.000 combatents, tot i que altres informacions apunten que són entre 20.000 i 50.000. A més, es calcula que en el seu poder tenen entre 120.000 i 200.000 coets i míssils, segons el Centre Internacional d'Estudis Estratègics i Internacionals. La majoria d'aquest arsenal són petits coets d'artilleria no guiats. També se sospita que disposen de míssils anteaeris i antivaixell, així com de míssils guiats capaços d'aconseguir l'interior d'Israel. De confirmar-se tot aquest armament, és molt més sofisticat que el que té Hamàs a la Franja de Gaza. 

Pel que fa al seu finançament, segons el Departament d'Estat dels Estats Units, l'Iran proporciona a Hezbollah “la major part" del seu finançament, a més d'entrenament, armes i explosius. Segons denuncia Washington Teheran facilita "ajuda política, diplomàtica, monetària i organitzativa". A més tant les agències antidrogues dels EUA com les europees acusen Hezbollah de beneficiar-se del tràfic de drogues. 

El paper de Hezbollah a la guerra a Gaza

El paper de Hezbollah a la guerra entre Hamàs i Israel està sent intermitent, amb intercanvi d'atacs amb Israel. Tot i que, el seu objectiu igual que el de Hamàs és "destruir l'estat jueu" està en inferioritat militar davant d'Israel, ja que el país compta amb l'exèrcit més sofisticat d'Orient Mitjà i amb algunes de les armes més avançades del món, a més del suport dels Estats Units. L'últim atac contra Hezbollah ha estat l'explosió de centenars d'aparells buscapersones, que ha provocat la mort d'almenys 9 persones i ha deixat milers de ferits. 

L'entrada oficial de Hezbollah al conflicte podria tenir greus conseqüències per a Israel, ja que podria obrir un tercer front en els Alts del Golán ocupats per Israel, que separa a aquest país de les forces alineades amb l'Iran, inclòs el Cos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica, una ala d'elit de l'exèrcit iranià. Des de l'inici de la guerra a Gaza, Hezbollah ha llançat coets contra el nord d'Israel i posicions israelianes en els Alts del Golán, ha disparat míssils antitancs contra vehicles blindats i ha atacat objectius militars amb drons explosius. Per la seva banda, les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han respost amb atacs aeris i foc de tancs i artilleria contra posicions de Hezbollah a Líban.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!