El principal partit de l'oposició a Corea del Sud, el Partit Demòcrata (PD), i cinc formacions més han presentat aquest dimecres una moció parlamentària per destituir el president Yoon Suk-yeol, després que el mandatari conservador hagi declarat la llei marcial acusant l'oposició de controlar el Parlament —a on el president al poder es troba en minoria—, promoure activitats en contra de l'estat i acusar-los d'atiar l'amenaça de Corea del Nord. Després d'una nit tensa seguida amb expectació a tot el món, amb manifestants als carrers de Seül i militars a la seu del poder legislatiu, l'Assemblea Nacional, amb només una part dels diputats presents, ha votat d'urgència derogar l'estat d'excepció. Enmig d'una gran pressió per part de la ciutadania, sindicats, l'oposició, països aliats com els Estats Units i el seu propi gabinet de govern, Yoon ha anunciat la retirada de la llei marcial. Les sis formacions de l'oposició han iniciat així un procés parlamentari que es votarà al llarg d'aquesta setmana i que podria desembocar en la destitució de l'actual mandatari del país asiàtic.
Yoon va llançar les acusacions contra el Partit Demòcrata, amb majoria en l'Assemblea Nacional i que havia posat al seu Executiu contra les cordes en aprovar sense comptar amb el suport del governant Partit del Poder Popular (PPP) uns pressupostos generals per a 2025, a més de mocions per a destituir el fiscal general i al responsable de monitorar els comptes dels organismes públics. El PD i altres forces minoritàries han tombat la llei marcial de Yoon poc després de ser decretada, i ara contraataquen amb aquesta moció de destitució, que ha estat anunciada davant dels mitjans a l'Assemblea Nacional pels 192 diputats que sumen els sis partits que en donen suport.
Els seus impulsors preveuen votar la proposta el divendres 6 o el dissabte 7, dins del termini de 72 hores que fixa la normativa coreana per a tramitar aquest tipus d'iniciatives una vegada presentades. Per a aprovar-la seran necessaris els suports d'almenys 200 dels 300 escons que componen l'òrgan unicameral legislatiu sud-coreà, amb el que només necessitarien entorn d'una desena de vots més dels 192 que ja tenen per a suspendre de les seves funcions el president Yoon Suk-yeol. En cas de ser aprovada la moció de destitució, Yoon quedaria desproveït de les seves funcions fins que el Tribunal Constitucional deliberi durant un termini màxim de 180 dies sobre si ha violat la Carta Magna.
El mandatari sud-coreà, per la seva part, no ha tornat a fer cap aparició ni declaració pública des que anunciés en la matinada l'aixecament de la llei marcial. Té a tothom en contra. Fins i tot des del seu mateix partit del Poder Popular s'ha criticat la decisió d'aplicar la llei marcial. El líder de la formació, Han Dong-hoon, ha dit que era una mesura "errònia" i ha promès que treballaria per a "detenir-la al costat del poble", i alguns dels seus diputats han votat de fet també a favor de revocar-la. "Com a partit governant, volem oferir una profunda disculpa davant els ciutadans per la desastrosa situació actual. El president Yoon hauria d'explicar aquesta situació i buscar responsables, a més de destituir immediatament el ministre de Defensa que va proposar la llei marcial", ha declarat Han. Fins i tot alguns alts assessors del gabinet presidencial de Yoon han posat el seu càrrec a disposició per dimitir en bloc. Entre ells, el cap de gabinet, Chung Jin-suk, l'assessor de Seguretat Nacional, Shin Won-sik, i el cap del Gabinet de Polítiques, Sung Tae-yoon, així com altres set assessors d'alt nivell.
"Una clara violació de la Constitució" i "una raó perfecta per a un judici polític"
La principal força d'oposició sud-coreana, el Partit Demòcrata, ha exigit Yoon que abandoni el seu càrrec i ha titllat la declaració de la llei marcial com "una clara violació de la Constitució", en un comunicat on també afirmen que el mandatari no ha complert amb cap dels requisits legals per a recórrer a aquesta mesura excepcional. Es tracta, diuen, d'un "greu acte de rebel·lió i una raó perfecta per a un judici polític". El líder del grup parlamentari d'aquest partit, Park Chan-dae, ha afirmat que Yoon "no està amb el cap al lloc" i l'ha acusat de "liderar una rebel·lió interna" per la qual ha de ser "investigat per les autoritats".
Així mateix, la Confederació Coreana de Sindicats (KCTU), el principal grup sindical de Corea del Sud, va prometre aquest dimecres iniciar una vaga indefinida fins que el president assumeixi la responsabilitat de la seva declaració de la llei marcial i dimiteixi. "Ens mantindrem units amb el poble i liderarem la lluita per la renúncia immediata del president", han declarat en roda de premsa. La majoria dels milers de persones que es van congregar ahir davant de l'Assemblea Nacional per a reclamar la dimissió de Yoon s'han dispersat ja, tot i que alguns grups encara estan concentrats enfront de l'edifici, envoltats d'un ampli dispositiu de seguretat, segons informen els mitjans locals i recull EFE.