Els ciutadans de tot el Japó podrien acabar tenint el mateix cognom d'aquí a 500 anys, tret que canviï la llei de matrimonis. El país nipó és l'únic del món que obliga que els matrimonis tinguin el mateix cognom. Aquesta peculiaritat fa que si el govern japonès segueix negant-se a canviar la llei, cada japonès serà conegut com a "Sato-san" el 2531, segons un estudi recollit per The Guardian. 

La investigació s'emmarca en el nou debat públic en què es qüestiona la necessitat de canviar aquesta llei. El líder de l'estudi Hiroshi Yoshida, professor d'economia a la Universitat de Tohoku. Yoshida va admetre que les seves projeccions es basaven en diversos supòsits, però va dir que la idea era utilitzar números per explicar els efectes potencials del sistema actual sobre la societat japonesa. En altres paraules, l'estudi pretén alertar d'un escenari molt possible i posa el focus en aquesta llei. 

Sato ja encapçala la llista de cognoms japonesos, seguit en segona posició per Suzuki. Segons els càlculs de Yoshida, la proporció de japonesos anomenats Sato va augmentar 1,0083 vegades del 2022 al 2023. Suposant que la taxa es mantingués constant i no hi hagués cap canvi en la llei de cognoms, al voltant de la meitat de la població japonesa tindria aquest nom el 2446, augmentant a 100% el 2531. Les parelles al Japó han d'escollir quin cognom compartir quan es casen, però en el 95% dels casos, és la dona qui canvia de nom.

Alternatives al sistema actual

En el seu estudi, Yoshida suma un escenari diferent, en el que aquesta llei tan restrictiva no existeix. Agafa com a base per aquest escenari alternatiu una enquesta de l'any 2022 de la Confederació Sindical Japonesa, en la qual el 39,3% dels 1.000 empleats d'entre 20 i 59 anys van dir que volien compartir un cognom encara que tinguessin l'opció d'utilitzar-ne de separats. És a dir, un bon nombre sí que apostaria per separar els cognoms. En aquestes circumstàncies, Yoshida, va calcular que el 2531 només el 7,96% de la població japonesa es diria Sato.

Conservar cognoms o mantenir la tradició? 

Els impulsors del canvi de la llei reivindiquen que l'actual funcionament acabarà per extingir els cognoms que fa segles que acompanyen la història del país. Per exemple, Watanabe o Suzuki. Per altra banda, els membres conservadors del governant Partit Liberal Democràtic afirmen que canviar la llei "soscavaria" la unitat familiar i causaria confusió entre els nens. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!