El naufragi més mortífer de l'any es va produir aquest dimecres a les costes de Grècia. Almenys 79 migrants han mort després d'enfonsar-se un pesquer amb un "nombre indefinit" de persones al mar Jònic, davant la costa de Grècia. Les autoritats gregues adverteixen que el nombre de morts "probablement augmentarà". Segons les últimes dades, s'han pogut rescatar amb vida 104 persones, 24 de les quals han estat traslladades a l'hospital de Kalamata, situada a uns 250 quilòmetres al sud-oest d'Atenes. Diversos mitjans locals apunten que almenys 400 immigrants viatjaven a bord de l'embarcació de 30 metres d'eslora, mentre que altres eleven el nombre fins a 700, per aquesta raó és que es tem que centenars de persones estiguin desaparegudes. La presidenta grega, Ekaterini Sakellaropoulou, es va traslladar a Kalamata per informar-se sobre els fets, mentre que els líders polítics han cancel·lat els seus mítings de cara a les eleccions legislatives del pròxim dia 25.
Tragèdia al Mediterrani
La missió grega de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha qualificat de "tragèdia inconcebible" el que ha passat a les costes gregues. A través d'un comunicat a Facebook, han denunciat que aquests morts podrien haver-se evitat si s'haguessin establert més rutes segures per a la migració al Mediterrani. Deu embarcacions, una fragata de l'Armada, un helicòpter i un dron de Frontex—l'agència de fronteres de la Unió Europea (UE)— participen en les operacions de cerca i rescat, que seguiran durant tota la nit. Els 104 rescatats són tots homes majors d'edat, procedents del Pakistan, Egipte, Síria i Palestina, segons ha explicat la portaveu de la Guàrdia Costanera.
L'embarcació sortia des de l'est de Líbia amb direcció a Itàlia, i va naufragar després de bolcar al sud-oest de la península del Peloponès. Encara es desconeixen les raons exactes per les quals va bolcar l'embarcació, ja que les condicions climatològiques en el moment del sinistre en la zona eren bones. El que s'estudia com a incident més probable és que es produís un "canvi de càrrega" abrupte en el vaixell pel trasllat simultani dels centenars de persones que es trobaven en ell d'un costat a un altre. "Segur molts dels quals es trobaven dins del vaixell s'han enfonsat amb el pesquer", va assenyalar la portaveu. En un comunicat, la Guàrdia Costanera grega va informar que el vaixell havia estat localitzat cap al migdia d'aquest dimarts, quan navegava en aigües internacionals al sud de la península grega. Va ser ja a la tarda quan una embarcació de guardacostes es va acostar per tal d'oferir ajuda, ja que havia albirat a un gran nombre de persones en la coberta exterior del vaixell, tot i que, els que estaven a bord van rebutjar l'oferta d'ajuda, mostrant el seu desig de continuar el viatge cap a Itàlia.
Tres dies de dol nacional a Grècia
El primer ministre interí de Grècia, Ioannis Sarmás, va declarar aquest dimecres tres dies de dol nacional per les víctimes del naufragi. Segons un comunicat oficial, el dol nacional, que durarà fins dissabte que ve, es declara "amb el pensament en totes les víctimes dels despietats traficants que s'aprofiten de la desesperació humana".
El secretari general de l'ONU, António Guterres, s'ha mostrat "horroritzat" pel naufragi i ha assegurat que totes les persones que "busquen una vida millor" mereixen "dignitat i seguretat". El portaveu de Guterres, Stéphane Dujarric, ha afirmat que aquest succés és "un altre exemple més de la necessitat que els estats de la Unió Europea, s'uneixin i creïn vies ordenades i segures per a les persones que es veuen obligades a fugir" i que s'han de "prendre accions" per salvar vides al mar.