Després de 30 anys de conflicte, Transnístria continua sent una bomba de rellotgeria que podria petar en qualsevol moment. El Kremlin ha fet servir la problemàtica del conflicte per generar inestabilitat a la regió i també, per què no dir-ho, per obstaculitzar l'entrada de Moldàvia a la UE i bloquejar-ne l'entrada a l'OTAN. La situació és complicada. El govern moldau parla de procés de pau, però també de la necessitat d'"una gradual reintegració total de la regió a la República de Moldàvia per mitjans legals i en un escenari de diàleg" entre les parts, mentre que el govern de Tiraspol desconfia de les seves intencions, i alhora és part important de l'estratègia de Moscou. Per la seva banda, Ucraïna també parla de solucionar la disputa "a través de la diplomàcia", tal com destaca La Razón. Ara bé, el conflicte podria anar a més i escalar més de pressa. En un congrés, previst per a aquest dimecres, els diputats de la regió reclamaran la seva incorporació a la Federació Russa. Sempre que s'han convocat aquesta mena de congressos ha estat per a ocasions importants, tal com destaca El País.
Segons Ghenadie Ciorba, un polític dissident de Transnístria —destaca el mateix diari—, el congrés s'adreçarà a Rússia per demanar-li que aculli la regió secessionista al seu territori. No és la primera vegada que es fa una cosa així, ja va passar l'any 2006, mitjançant un referèndum on, suposadament, el 97% de la població es va mostrar a favor d'integrar-se a Rússia. En aquell moment, però, no es va reconèixer ni la consulta ni l'Estat. Però les coses podrien canviar a Moscou.
Des de fa temps, des de Tiraspol, s'ha dit que tant Moldàvia com Ucraïna es preparen per ofegar la regió. Fet que totes dues parts han negat categòricament. Ara bé, qualsevol comentari és bo per fer volar fantasmes. Fa tot just un any, l'agència de notícies russa TASS va informar que els serveis de seguretat de la regió haurien frustrat un intent d'assassinat del líder internacionalment no reconegut Vadim Krasnoselsky. "Els intents d'assassinat de diversos funcionaris de Transnístria s'han perpetrat seguint les instruccions del servei de seguretat ucraïnès del SBU, segons ha informat el ministeri de seguretat estatal de la república. Els sospitosos de preparar un intent d'assassinat del líder de Transnístria van ser detinguts i estan sent interrogats", deia aleshores un comunicat. Les informacions, però, no van poder ser verificades en aquell moment.
Tensions des de fa anys
Uns dies abans d'aquest fet, Moscou va anunciar que estava preocupada per la situació de la regió de Transnístria i assegurava que en seguia els esdeveniments de ben a prop. Les tensions estaven creixent, ja que, a més a més, la presidenta moldava, Maia Sandu, va acusar Rússia de fer servir “sabotejadors” per potenciar els aldarulls enmig d'un període d'inestabilitat política. Fa poc, Rússia ha estat acusada de voler provocar o estar impulsant un cop d'estat a Moldàvia, un país que fa frontera amb el sud-oest d'Ucraïna i que podria arrossegar a la nació a la guerra del Kremlin.
Al territori de Transnístria, declarat prorús, Moscou hi té un punt de suport militar. Això ha provocat temors i pors. Moldàvia ha estat enfrontant-se a les tensions creixents tant pel seu govern proeuropeu com pels seus partits opositors pròxims. L'hivern passat, la presidenta Maia Sandu va acusar Rússia de conspirar per enderrocar el seu govern i descarrilar-ne les aspiracions a unir-se a la Unió Europea. "Alguns volen que el nostre país caigui per instal·lar-hi (a la capital) un govern esclavitzat als interessos del Kremlin", exposava Sandu. Moscou ha negat aquestes declaracions i ha dit que eren un intent de les autoritats de Moldàvia de distreure l'atenció dels seus "fracassos socials i econòmics".
Un conflicte congelat
Diversos analistes no descartaven que el "conflicte congelat" de Transnístria pogués ser un desencadenant perquè Moldàvia renunciï a la seva neutralitat en el futur. Així, avui aquest conflicte està sota control relatiu. Ara per ara no s'hi ha disparat ni un sol tret des del 1992, quan l'enfrontament entre Chisinau i la no reconeguda "Moldàvia de Transnístria" va entrar en una fase pacífica. Rússia va prometre sortir de la regió a finals de la dècada de 1990, però fins ara no ha complert la seva obligació.
L'article 11 de la Constitució de Moldàvia estableix que "La República proclama la seva neutralitat permanent, [...] no permet el desplegament de forces militars d'altres estats al seu territori", segons recorda el portal Euronews. Qui sap si l'escenari canvia amb la invasió russa d'Ucraïna, i el país decideix abandonar la neutralitat.