Les autoritats de Transnístria dupliquen aquest dimarts els talls d'electricitat a la regió separatista moldava, escenari d'una greu crisi energètica des del cessament del trànsit de gas rus a través d'Ucraïna. Els talls seran a partir d'aquest dimarts, de vuit hores, repartits en dues parades de quatre hores cadascuna, ha informat el Govern en el seu canal de Telegram. "A Transnístria no hi ha ningú que sigui culpable d'aquesta situació. És tot un factor extern", va explicar ahir a la nit Vadim Krasnoselski, líder de la regió, en un missatge per televisió.

Per aquest mateix motiu, les vacances escolars es prolongaran fins al 20 de gener, mentre que les llars d'infants deixaran d'operar en horari vespertí. Les autoritats locals reconeixen que ja són milers els habitatges al territori habitat per menys de mig milió d'habitants que no tenen accés a electricitat, gas o aigua calenta.

Empreses sense activitat

A causa de la reducció del subministrament, les autoritats separatistes es van veure obligades a suspendre a principis d'any les activitats de totes les empreses, amb l'excepció de la indústria alimentària. La central termoelèctrica de Kurchugan, que també subministrava electricitat a la resta de Moldàvia, va haver de suspendre el bombeig i emprar carbó en comptes de gas.

Segons les autoritats, la central compta amb reserves de carbó que permetran garantir durant gairebé dos mesos el subministrament d'electricitat als consumidors de la regió, lleial a Rússia des que va trencar llaços amb Chisinau fa més de trenta anys. Fins fa poc, aquesta planta també cobria el 80% de les necessitats de Moldàvia, que des del començament de la guerra a la veïna Ucraïna importa energia de Romania, encara que a un preu més elevat.

Les autoritats transnístries responsabilitzen de la crisi el govern moldau per no resoldre el litigi amb el consorci rus Gazprom, que exigeix ​​a Chisinau 700 milions de dòlars en deutes per les importacions de gas. Moldàvia, que va anunciar plans de subministrar electricitat a diverses localitats de la regió separatista, també ha ofert a Transnístria ajuda per adquirir gas al mercat europeu.

Quina és la situació a Moldàvia?

Moldàvia cobreix de moment les seves necessitats energètiques. Segons la nota, “l'1 i el 2 de gener les necessitats energètiques (del país) es cobrien amb la producció nacional i les importacions de Romania”. "La meitat del consum energètic del país es cobria amb fonts nacionals, incloses les centrals tèrmiques i energies renovables, mentre que l'altra meitat procedia d'importacions", precisa el comunicat.

El 13 de desembre passat, Moldàvia va decretar l'estat d'emergència energètica durant seixanta dies davant l'amenaça d'una crisi humanitària a causa del tall previst del trànsit del gas rus pel territori d'Ucraïna. La mateixa mesura van adoptar les autoritats de Transnístria, que van acusar el govern de Chisinau de no resoldre un litigi per suposats impagaments amb el consorci rus Gazprom i no buscar vies alternatives per als subministraments de gas.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!