Rússia va començar una guerra amb Ucraïna el passat 24 de febrer. Després de més de quatre mesos patint les conseqüències de la invasió, el país s'enfronta a les dificultats d'atendre ferits per bombes i explosions, desplaçats interns i migrants sense deixar de banda la salut mental. En aquest context, Metges Sense Fronteres dona suport als metges ucraïnesos, proporcionant subministraments i formació, evacuant també ferits a la línia de front. Així, han posat també un tren medicalitzat que ja hauria ajudat a traslladar a 600 persones. D'aquesta manera ho explicava la delegada de Metges Sense Fronteres a Catalunya, Milagros Font, en conversa amb ElNacional.cat.  "El sistema ucraïnès és un bon sistema comparat amb els altres que hem treballat, però sí que s'han trobat amb dificultats pel que fa a subministraments i medicaments"

Una altra tasca que es duu a terme des de l'organització és assistir a persones que estan amb vulnerabilitat. "Hi ha sis milions de persones que han sortit d'Ucraïna, però uns set milions són desplaçats interns", constata. "Alguns tenen malalties cròniques i no poden continuar amb els seus tractaments". Finalment, una de les altres tasques que es fan és donant suport a la salut mental. "Treballem amb el personal ucraïnès i estem organitzant algunes formacions concretes en aquest àmbit. Arriben molts pacients, gent que arriba d'una zona de bombardeig o que han passat per una experiència traumàtica". En aquest sentit, destaca que la psicologia clínica és un aspecte millorable al país i "organitzem sessions per parlar de què passa. Problemes de son, falta de gana... són símptomes que passa alguna cosa". 

Abans de la guerra, l'organització duia a terme programes contra la tuberculosi i l'VIH. Però des de l'inici del conflicte, s'han portat més de 485 tones mèdiques. "N'hi ha d'específics i d'altres que no ho son tant. Nosaltres fem feina amb kits dissenyats per donar suport a 50 operacions i tens tot el que necessites per a aquestes operacions". Font destaca que estan desplaçats arreu del territori i hi ha negociacions per poder entrar també a Mariúpol i al Donbass. 

Un tren medicalitzat que recorre Ucraïna

La xarxa ferroviària s'està explotant a Ucraïna. D'aquesta manera ha estat una forma creativa d'adaptar-se a aquesta guerra. Alguns hospitals de les zones més afectades pel conflicte estan saturats, i cal traslladar els pacients en estat greu a altres centres per evitar la sobrecàrrega, però també per poder-los oferir una atenció i cures necessàries. Alguns baixen del tren amb llitera, cadira de rodes o pel seu propi peu. Tanmateix, a banda de les ferides físiques, també hi ha les emocionals. Precisament per això, també hi ha cuidadors que tenen joguines o peluixos per als més petits.

Les estacions, en aquest sentit, són sinònim de canvi. En alguns casos, deixar la desesperació per arribar a un lloc on, com a mínim, la situació sigui una mica més estable. Els viatgers baixen amb escasses pertinences personals, agafades ràpidament i transportades amb bosses grans de plàstic o alguna motxilla. 

 

Imatge principal: els socorristes ucraïnesos porten el cos d'una víctima després d'un bombardeig en una zona residencial de Mikolaiv / Efe